Mélyvízben a Fradi ellen

Tavasszal még a megyei első osztályban játszott, pár hónappal később pedig a Ferencváros ellen kezdőként debütált az NB I-ben. Sőt, oroszlánrészt vállalt csapata történetének első Üllői úti sikerében. Zachán Péter, a Paks 18 esztendős védője a videómegosztóknak köszönheti, hogy eljutott a legmagasabb osztályban.

Majer Dániel Nem akárhogy és nem akárki ellen mutatkozott be az NB I-ben a Paks megyei első osztályból szerződtetett 18 esztendős bekkje, Zachán Péter. A tavaly még a Veszprémet erősítő fiatal az NB I 15. fordulójában kezdőként lépett pályára a Groupama Arénában, és remek teljesítményével hozzásegítette együttesét története első Üllői úti bajnoki diadalához.

Helytállt Forrás: Elbert Gábor

Helytállt  •  Forrás: Elbert Gábor

Zachán korábban már négy bajnoki mérkőzésen leülhetett a paksiak kispadjára. Többek között az augusztusi, Ferencváros elleni, 0-0-ra végződött hazai találkozót, illetve az előző fordulóban lejátszott Újpest elleni összecsapást is a tartalékok közül nézte végig. A Paksot sújtó sérüléseknek miatt azonban Csertői Aurél vezetőedző a Groupama Arénában már mélyvízbe dobta. „A meccs előtti órákban tudtam meg, hogy eljön a nagy pillanat. A vezetőedző és segítője, Tököli Attila is bátorított, azt mondták, teljesen biztosak benne, hogy megállom a helyem” – nyilatkozta az nso.hu-nak a védelem közepén helyet kapó fiatal.

Csertői Aurél meglehetősen nagy kockázatot vállalt a hátsó alakzat kijelölésekor. Zachán bekkpárja ugyanis a 20 éves Lenzsér Bence volt, aki mellett a jobb szélen a 18 esztendős Szalai András futballozott. A hátsó négyesben a rutint a 27 éves bal oldali védő, Szabó János képviselte. „Mindenben van rizikó, de a fiataljaink megmutatták, hogy számíthatunk rájuk a jövőben” – mondta a találkozó után Csertői.

Zachán Péter az előző bajnoki idényben még a Veszprém megye I-es csapatában játszott, s emellett az U19-es gárdában is pályára lépett. A felnőttek mérkőzései rendszerint felkerültek a YouTube-ra, a 18 éves védő tudomása szerint a Paks így figyelt fel rá. „Meghívtak nyáron a büki edzőtáborukba, ahol két nemzetközi felkészülési meccsen is játszottam.” Amint a mellékelt ábra mutatja, jól szerepelt, az NB I-es klub ugyanis szerződést ajánlott neki.

Haraszti Zsolt, a Paks ügyvezető igazgatója az nso.hu-nak megerősítette a fiatal védő szavait. „Mára kialakult egy olyan megfigyelői hálózatunk, amelytől rengeteg ajánlást kapunk fiatal játékosokról. Péter is így került a látókörünkbe, ezután pedig megnéztük őt az interneten, tüzetesebben feltérképeztük és meghívtuk az edzőtáborunkba.” A paksiak egyébként is igyekeznek fiatalokat igazolni; Zachán mellett Jelena Richárd, Fejős Áron és Szalai András is a tinédzserek csoportját erősíti a klubnál. Ebben a döntésben természetesen az MLSZ-nek az 1996. január 1. után született labdarúgók szerepeltetését honoráló szabálya is nagy szerepet játszik.

Ami Zachán Ferencváros elleni debütálását illeti, a tűzkeresztségen Böde Dániel 90 percen át tartó őrzésével esett át. Jól vizsgázott, edzője és csapattársai is megdicsérték a találkozó után. A fiatalok mentoraként ismert kapustól, Kemenes Szabolcstól különösen sok biztatást kapott. Bekként talán a zöld-fehérek ellen a legnehezebb játszani, Thomas Doll csapata ugyanis minden mérkőzésén a labdatartásra épít, az ellenfelek tehát a játékidő nagy részében a védekezéssel törődnek. Ráadásul válogatott támadókat kell hatástalanítaniuk. „Előre felhívták a csapattársak a figyelmemet arra, hogy ne álljak le Böde Danival birkózni, mert én húzom a rövidebbet. Próbáltam végig a kapunak háttal tartani, és a fejpárbajok során kibillenteni az egyensúlyából. Kemény, de sportszerű volt a párharcunk.”

A hajrában a Ferencváros szépítő gólját szerző Busai Attiláról ugyan lemaradt, Zachán Péter teljesítménye azonban az InStat elemzőrendszer szerint így is a második legjobb volt a csapatában.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS