Műkorcsolya: Orosz állampolgárok nem indulhatnak magyar színekben a világversenyeken / FÜGGŐ

Új sportigazgatója van a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség műkorcsolya-ágazatának. A napokban hivatalba lépő szakmai vezető szakít elődje, Gurgen Vardanjan káros gyakorlatával, azaz a nyíltságot, az átláthatóságot és az őszinte kommunikációt szorgalmazza, továbbá bejelentette, hogy a világversenyeken többé nem képviselhetik külföldi állampolgárok a magyar színeket. Exkluzív interjú Bálint Csabával.

Bálint Csaba (fotó: Index, Németh Kata)

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség új sportigazgatójától egyebek mellett azt kérdeztük,

  • mi lett az eddigi ágazati sportigazgató, a sokat bírált Gurgen Vardanjan és volt neje sorsa;
  • miért nincs szükség szövetségi kapitányra;
  • volt-e tudomása a sportágon belül uralkodó mérgező légkörről;
  • kik használhatják a jövőben a Vasas-csarnok jégfelületét;
  • lehet-e objektív követelményrendszer egy pontozásos sportágban;
  • hogyan lehet, illetve szándékozik-e gátat vetni az orosz inváziónak a sportágban.

Mi van most Gurgen Vardanjannal, a sokat támadott örmény szakemberrel, akinek a május negyedikei elnökségi ülést követően a MOKSZ közös megegyezéssel megszüntette műkorcsolya-ágazati sportigazgató megbízatását? És mi van egykori feleségével, Ipakjan Jeranjakkal, a volt szövetségi kapitánnyal, Sebestyén Júlia valamikori edzőjével?

Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, nem tudom, mi van velük. Én jeleztem az elnökségnek, hogy a szövetségi kapitányi funkcióra nincs szükség, ezt a posztot fölöslegesnek tartom. Lehetséges, hogy vezetőedzői funkciókat létrehozunk az egyes számokhoz. Gurgennel azóta nem találkoztak, hogy három hete felmentették. Tudtommal Magyarországon vannak, de hogy dolgoznának a magyar műkorcsolyasportban, arról nincs tudomásom.

De ugye nincsenek kitiltva a honi műkorcsolyasportból?

Nincsenek. Majd az élet eldönti, hogy fognak-e még dolgozni edzőként.

Egyébként miért érzi ön úgy, hogy nincs szükség a szövetségi kapitányi pozícióra?

Maga a műkorcsolyasport négy szakágat ölel fel: az egyénit – ezen belül is a férfit és a nőit –, a párost, a jégtáncot és a szinkronkorcsolyázást. Nagyon nehéz olyan szövetségi kapitányt találni, aki mind a négy sportágnak a magas szintű képviselője, szakembere. Ezért mondom, hogy vezetőedzőben gondolkodom, aki a különböző szakágakra tud koncentrálni. De azért ne felejtsük el, hogy a vezetőedző és az edzőbizottság szerepe, funkciója többé-kevésbé átfedi egymást. Ha azt látjuk, hogy akár a budapesti, akár a vidéki szakosztályok ellenőrzésére, felügyeletére, a szakmai tanácsadáshoz vezetőedzőre van szükség, akkor kijelöljük ezeket a személyeket. De ha a szakmai bizottságon keresztül biztosított a fejlődés, akkor csak azért nem hozzuk létre a vezetőedzői pozíciót, hogy legyen. Első körben az edzőbizottságokra kívánok támaszkodni.

Nagyon részletes szakmai önéletrajz jelent meg önről a szövetség honlapján, régi motoros, ha szabad így nevezni, nem a Marsról pottyant ide néhány napja. Tehát kellett tudnia azokról a toxikus folyamatokról, amelyek évek óta zajlottak a sportágban. Miért volt szükség a sajtó cikkáradatára ahhoz, hogy, úgymond, kiboruljon a bili?

Nézze, ezeket a botrányokat többféleképpen lehet kezelni, de úgy biztosan nem, hogy nem beszélünk róluk. Ami a kommunikációt illeti, akár a versenyzőkkel, akár az edzőkkel, akár a sajtóval, én mindig a nyitott ajtók híve voltam. És mindent el fogok követni, hogy ez az elv érvényesüljön. Jobb egy problémát azonnal megbeszélni és kezelni, mint megvárni azt, hogy ez legyen a vége, mint most. Azt, hogy mi vezetett idáig, mi volt az indoka annak, hogy az ágazat nem foglalkozott ezekkel a kérdésekkel, arra nem tudok válaszolni. Az egészen biztos, ha a jövőben ugyanilyen eseményeket észlelek, akkor azonnal lépni is fogok. Mi több, ez a kötelességem is. A jelenlegi ügyek kezelése már folyamatban van, a Sebestyén Júlia és a Galambos Rita elleni fegyelmi eljárásokat a MOKSZ etikai és fegyelmi bizottsága folytatja le. Most várjuk a független bizottság döntését.

Meghallgatnak tanúkat is?

Úgy tudom, igen. De nekem ebbe nincs beleszólásom, a fegyelmi bizottság önjáró, független testület. Az elnöknek és a tagoknak nincs beszámolási kötelezettségük az ágazat felé. A folyamatra nincs rálátásom.

Az igaz, hogy a két, fegyelmi alá vont edző, Sebestyén és Galambos tanítványai nem használhatják a Vasas káposztásmegyeri csarnokának jégfelületét?

Amikor kirobbant az ügy, az ágazat vezetősége megszüntette a MOKSZ által finanszírozott jégfelület, az úgynevezett keretjég használatát a Vasas csarnokában. Amikor engem kineveztek sportigazgatónak, újra engedélyeztem a keretjég használatát azzal a feltétellel, hogy azok az edzők, akik ellen fegyelmi eljárás van folyamatban, nem látogathatják a létesítményt.

Tehát az edzők, jelen esetben Sebestyén és Galambos, nem pedig a versenyzőik.

Nem, ők nyugodtan edzhetnek. De egészen addig, amíg folyik az eljárás, a két edző nem látogathatja a Vasas csarnokában az edzéseket.

(CGA, a teljes interjú az index.hu/sport oldalakon olvasható.)

Post Views: 1