Nehéz kő: ki tudja, hol áll meg?

A junior B csoportos curling-világbajnokságon megszerzett bronzérmével a világ tíz legjobb csapata közé jutott a magyar női válogatott. Palancsa Zoltán tréner szerint a márciusi A vb-n a bennmaradás lesz a minimális elvárás, de akár még éremben is reménykedhetnek a lányok, ami már tényleg világraszóló siker lenne.

Nagy-Pál Tamás Komoly sikert ért el az év első magyar érdekeltségű világversenyén a junior női curlingválogatott, ugyanis bronzérmet szerzett a huszonegy együttest felvonultató B csoportos világbajnokságon, így – a hazai sportági korosztályos gárdák közül először – indulási jogot szerzett a márciusi, „nagybetűs” vb-re. A történelemírás ellenére Palancsa Zoltán szövetségi edző nem volt maradéktalanul elégedett a finnországi teljesítménnyel.

junior curling bronzm

A japánok ellen kisebb hibák becsúsztak

„Természetesen az, hogy kiharcoltuk a vb-szereplést, nagyon komoly eredmény. De őszinte leszek: aranyérmet szerettünk volna nyerni. Az elődöntőben azonban, sajnos, pontatlanok voltunk. Sokat gondolkoztam azon, mi lehetett a baj. Nem kifogás, de valószínűleg a reggeli időpont. Az összes többi meccsünket délután vagy este játszottuk, a negyeddöntőt és a bronzmeccset is, mindkettőn parádéztunk. A japánok ellen sem volt extra hibánk, de az aprók is vereséghez vezettek.”

A magyar csapat már a csoportkörben is remekelt, minden mérkőzését megnyerte, pedig Angliával, Csehországgal, Dániával és Olaszországgal is találkozott, s a korábbi években éppen ezek a válogatottak ütötték el a mieinket az A csoporttól. Igaz, még teljesen más lebonyolításban, ugyanis korábban Európa-bajnokságot rendeztek, és csak az aranyérmes jutott tovább. „Egyesek szerint könnyebb a mostani rendszer, mert mindhárom érmes ott lehet a tízcsapatos elitmezőnyben, de meggyőződésem, hogy ez nem igaz. Gondoljon csak bele: az oroszok és a kínaiak is lepottyantak hozzánk, pedig korábban stabil A csoportosak voltak.”

Oroszország meg is nyerte a tornát, Kínának azonban erre nem volt esélye, hiszen az ázsiaiak éppen a magyar lányoktól kaptak ki a negyeddöntőben. Palancsa szerint az egységben volt az erő annak köszönhetően, hogy a csapatból hárman már a felnőtt válogatottnak is tagjai. „Az angolok és a dánok szintén generációváltáson estek át, emiatt egyértelműen gyengültek. Ránk is ez vár egyébként, hiszen ketten is kiöregszenek a törökországi vb után. Ezért is vittem magunkkal a még nagyon fiatal Joó Lindát.”

junior curling dobogón

A dobogó harmadik fokán

Nem ez volt az egyetlen magyar curlingsiker az elmúlt években, hiszen a juniorválogatott tagja, Palancsa Dorottya korábban kétszer is felnőtt világbajnoki címet ünnepelhetett a vegyes páros tagjaként. „Minden egyes bravúr után vártuk a nagy robbanást, de eddig egyik után sem nőtt jelentősen az utánpótlásbázisunk. Talán majd az olimpiai szereplés meghozza a hatását, s annak kivívására igen jó Dorottyáék esélye.”

A 2018-as játékra az első lépést a februári felnőtt vb-n teheti meg a társaság, hogy aztán márciusban következzen az A csoportos junior-vb. A tornán tíz válogatott vesz részt, közülük hárman esnek ki a B csoportba. „A bennmaradáshoz három győzelmet kell szereznünk. Senkit nem akarok lebecsülni, de ez a minimális célunk. A rendező törököket meg kell vernünk, a velünk együtt feljutó japánok és oroszok hozzánk hasonló erejűek, vagyis legyőzhetők. A svédekkel nemrég játszottunk, és csak az utolsó kővel kaptunk ki tőlük. Szoros csatára tudjuk kényszeríteni a svájciakat és a skótokat is. A mezőnyből kizárólag Kanada emelkedik ki, hiszen a tengerentúlon ez a nemzeti sport.”

Mindez azt jelenti, hogy akár érmes reményeik is lehetnek?

„Ha öt meccset behúzunk, akkor elődöntősök vagyunk. Egy biztos: a dobogós helyezés világraszóló eredmény lehetne. Ki tudja, bármi megtörténhet…”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS