Németh Zsanett: Mongólián át Brazíliába

A 22 éves Németh Zsanett olimpiai kvótát szerzett a birkózók Ulánbátorban zajló kvalifikációs versenyének szombati versenynapján. Galambos Ramóna ígéretes versenyzés után könyöksérülést szenvedett, így visszalépett a küzdelemtől.

Lakner Gábor Németh Zsanett a sikertelen nagybecskereki európai olimpiai kvalifikációs verseny után azzal a szándékkal utazott el a mongóliai világkvalifikációs tornára, hogy második nekifutásra feltétlenül kivívja az olimpiai szereplés jogát. Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, a sorsolásra nem lehetett panasza, lényegében egyetlen bravúrra volt szüksége a kvóta megszerzéséhez.

Persze az esély önmagában mit sem ér, élni is kell vele. Zsanett megtette, így élete első olimpiájára készülhet. Ugyan a kvóta nem személynek, hanem országnak szól, biztosra vehető, hogy a 75 kg-os súlycsoportban ő képviseli a magyar színeket Rióban.

Zsanett

Németh Zsanett

Az UTE 75 kilóban érdekelt sportolója rögtön a nyolc között kezdett, méghozzá a komoly eredménnyel nem büszkélkedő tajvani Huj Ce-csang ellen. A mérkőzés a várt forgatókönyv szerint zajlott, s a magyar versenyző kevesebb, mint három perc alatt technikai tussal győzött.

Az elődöntőben aztán az a német Anna Schell következett, akit Zsanett márciusban 8-3-ra legyőzött az U23-as Eb fináléjában. Az összecsapást ezúttal is az újpesti birkózó uralta, igaz, most nem tudott annyi akciót végrehajtani, mint tette azt Ruszéban. Az első menetet levitellel 2-0-ra nyerte, de a második menetben megintették, így a német 2-1-re feljött. Zsanett bravúros átemelésével újabb két pontot szerzett, a hajrában már csak előnye tartására törekedett. Schell csupán az utolsó másodpercben tudta egyszer szőnyegen kívülre vinni, így a 22 éves újpesti birkózó 4-2-es győzelemmel szerezte meg a kvótát, s jutott döntőbe.

A fináléban a francia Cynthia Vescan ellen lép szőnyegre, aki már a londoni olimpián is részt vehetett. Zsanett a kvótával a zsebében már felszabadultan birkózhat, a legnagyobb teher lekerült a válláról.

Ígéretesen birkózott az 55 kg-os súlycsoportban Galambos Ramóna (19) is. Két megnyert mérkőzést követően – a kirgiz Rozalija  Tilegenova ellen 2-0-ra, a cseh Lenka Hocková-Martináková ellen 3-2-re nyert – azonban súlyosnak látszó sérülést szenvedett.

Pedig a Szigetvári BC Eb-bronzérmes versenyzője nyert helyzetben volt a Maria Prevolaraki elleni negyeddöntőben, hiszen 7-4-re vezetett a görögök kétszeres Európa-bajnoka ellen. Ám ekkor szerencsétlen szituáció nyomán megsérült a könyöke, és kénytelen volt feladni a küzdelmet. A vigaszágon még folytathatta volna, de visszalépett a versenyzéstől.

Ha nincs a sérülés, a mutatott forma alapján valószínűleg két kvótát ünnepelhettünk volna Mongóliában a két fiatal versenyzőtől.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS