Öt arany öt országba

Megkezdték kétnapos küzdelmüket a szabadfogásúak Tbilisziben, a kadet-világbajnokságon. A nap öt aranyérme öt országba került, a nagyhatalomként számon tartott Azerbajdzsán, az Egyesült Államok, Irán és Oroszország mellett Indiába is jutott. A magyarok éppen csak beleszippantottak a vébé levegőjébe.

Szekeres István A szabadfogás szombati, első versenynapján az egy szem magyar, Rácz Richárd – mondhatni – villámlátogatást tett a tbiliszi Új Sportcsarnokban. Az 50 kg-os orosházi a grúz Katamadzét kapta ki elsőre a mezőnyből, és mindössze 35 másodpercet töltött a szőnyegen. A grúz azonnal levitte, háromszor megpörgette, majd orsóval érte el a technikai tust.

Legfeljebb annak örülhettünk, hogy Katamadze láthatóan nagy formában van, ráadásul hazai szőnyegen birkózik. Eljuthat a döntőbe, és akkor Richárd lépegethet előre a vigaszágon. No, ebből semmi nem lett. Mert a grúz ugyan tényleg elemi erejű birkózást mutatott be, de a negyeddöntőben a később aranyérmes, az orosz Kopilov remek mérkőzésen, 6-5-re legyőzte.

Remek birkózó az amerikai Kurt Nnamdi McHenry, a 42 kg világbajnoka

Remek birkózó az amerikai Kurt Nnamdi McHenry, a 42 kg világbajnoka  •  Forrás: UWW

Így hát az embernek már csak az maradt, hogy kényelmesen hátradőlve, izgalommentesen élvezze a birkózást. Lehetett is. Az első nap szőnyegre lépő 101 szabadfogású kifejezetten látványos, nagyon jó versenyt vívott. Annak az egyik alapfeltétele volt, hogy ne legyen egyoldalú a küzdelem, vagyis a volt szovjetek képviselői ne menjenek át úthengerként a mezőnyön.

Hát, arról ezúttal nem is volt szó.

Az öt döntőbe eljutott tíz versenyzőből mindössze három képviselte az ex-szovjeteket, két azeri és egy orosz. Miközben Iránt három, az Egyesült Államokat kettő, de volt egy-egy indiai és török finalista is, utóbbi kettő a 85 kg aranyáért, egymás ellen lépett szőnyegre, és a csata a remek indiai, Dipak Punja magabiztos győzelmét hozta. A házigazda grúzok „csak” három bronzmérkőzésen voltak érdekeltek, és abból kettőt nyertek meg.

A döntő öt összecsapásán összesen 68 akciópont született. Mindegyiken legalább egyszer challenge-et kért valamelyik fél, elsősorban azért, mert olyan bonyolult helyzetek alakultak ki, amelyeket ki-ki értelmezhetett a saját szája íze szerint. Aztán a videó igazságot tett. Már ha tett.

Vasárnap kétszer annyi magyar indul, mint az első napon, vagyis kettő. A 46 kg-ban az Eb-ezüstérmes Budai-Kovács Marcell, a 76 kg-ban pedig Horváth Zsolt. A mezőny érdekessége, hogy mind az öt súlycsoportban kereken húsz induló van.

KADET-VILÁGBAJNOKSÁG
Szabadfogás, 1. nap: 42, 50, 58, 69, 85 kg

A nap magyar szereplője
50 kg (20 induló): Rácz Richárd
A többi súlycsoport indulói létszáma
42 kg: 16 induló, 58 kg: 22, 69 kg: 23, 85 kg: 20
A nap magyar mérkőzése
Selejtező.
Tonike Katamadze (grúz) – Rácz technikai tus, 10-0 a 0:35. percben
A nap világbajnokai
42 kg: Kurt McHenry (Egyesült Államok)
50 kg: Pjotr Kopilov (Oroszország),… 20. Rácz Richárd
58 kg: Amirhosszein Magszudi (Irán)
69 kg: Abubakr Abakarov (Azerbajdzsán)
85 kg: Dipak Punja (India)

Amit eddig írtunk az eseményről
Tizenheten Tbilisziben – előzetes
1. versenynap: kötöttfogás 50, 54, 58, 63 és 100 kg
2. versenynap: kötöttfogás 42, 46, 69, 76, 85 kg
3. versenynap: női 38, 43, 49, 56, 65 kg
4. versenynap: női 40, 46, 52, 60, 70 kg

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS