Ötkarikás álmok

A karateszövetség megtartotta hagyományos évnyitóját, melyen a kiemelkedően teljesítő versenyzőket is díjazták. Dr. Mészáros János elnök bízik abban, hogy a sportág helyet kap a 2020-as tokiói olimpia műsorában.

UP-info Hagyományos évértékelőjét és egyben évadnyitóját tartotta meg a szövetség, amelyen elhangzott, hogy a magyar karate az elmúlt évek fejlődését követően tavaly magasabb szintre lépett.

Az MKSZ elnöke, dr. Mészáros János kitért arra, hogy a japán szervezők a karatét is javasolták a négy év múlva sorra kerülő olimpiára. Elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről a riói NOB-ülésen születik meg a döntés, és meg lenne lepve, ha az negatív lenne.

A sportvezető – aki a Magyar Olimpiai Bizottság egyik alelnöke is – kiemelte: a karate olimpiai programba emelése azt is jelentené, hogy magyar versenyzők éremesélyesként indulhatnának Tokióban. Derűlátását arra alapozza, hogy 2015-ben –amelyet Magyarországon a karate évének hirdettek meg – a legkiválóbb magyar versenyzők számos érmet, köztük világ- és Európa-bajnoki aranyakat is nyertek.

Hárspataki Gábor és dr. Mészáros János • Fotó: MKSZ

Hárspataki Gábor és dr. Mészáros János •  •  Fotó: MKSZ

Tavaly minden idők legeredményesebb világbajnokságát zárta a korosztályos válogatott, három érmet szerzett Dzsakartában. Az U21-esek között Hárspataki Gábor világbajnok lett, Tamás Ferdinánd és Vajda Lilien nyakába bronzérmet akasztottak.

„A kétezres években még amiatt bontottunk pezsgőt, ha valaki ment egy vagy két kört. Ma pedig már világ- és Európa-bajnoki érmeknek örülhetünk – idézte fel a kezdeteket a vb-t követően Büchler Zsolt szövetségi kapitány. – Sokat ígérő, hogy éppen az utolsó utánpótlás-korosztályban sikerült kiválóan szerepelni. Aki az U21-ben bizonyít, arról nagy biztonsággal állítható, hogy a felnőttek között is megállja a helyét.”

A rendezvényen jutalmazták a tavaly kiemelkedően teljesítő sportolókat és szakembereket. Köztük volt az U21-es vb-t és Eb-t egyaránt megnyerő Hárspataki Gábor és edzője, Fischer Mihály. Emlékplakettet kaptak a két korosztályos világverseny további magyar érmesei és helyezettjei, akárcsak a régiók Európa-bajnokságán bronzérmes magyar férfi csapat tagjai.

Elismerésben részesültek az MKSZ-hez tartozó karate stílusszervezetek által felterjesztett sportolók és sportvezetők, soraikban a shinkyokushin ágazatban 2015-ben világ- és Európa-bajnoki címet nyert Szepesi Csengével.

A 2015-ös évzárón jutalmazottak névsora elérhető itt.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS