Pengés lány

Nemsokára az orléans-i felnőtt Világ Kupa-versenyre utazhat a 15 éves Pusztai Liza, aki a hazai felnőtt kardválogató megnyerésével vívta ki a nem mindennapi lehetőséget. Az M4 Sporton futó Jövünk! utánpótlás-magazin ennek apropóján készített portrét a Mol Új Európa Alapítvány támogatottjáról.

reb  Pusztai Liza sikereiről többször is beszámolt a honlapunk, legutóbb, amikor megnyerte a hazai kardválogatót. A BVSC-Zugló sokra hivatott 15 éves kardvívója azóta is remekel, ám nem árt visszatérni a szép hazai eredményre. A rend kedvéért tegyük hozzá, a kardvívás olimpikonja, Márton Anna kihagyta a viadalt, de ez semmit sem von le a kétszeres kadet Európa-bajnok eredményének értékéből.

pusztai_liza

Pusztai Liza

„Érdemes helyén kezelni a sikert: szép teljesítmény, de nem szabad elvárni, hogy mostantól mindig nyerjen” – jegyzi meg Bódy István, Pusztai Liza mestere.

Elégedettségre egyébként nem is elsősorban a győzelem, hanem a mutatott vívás ad okot. A vívólány másik edzője, Bódy Benjámin ki is emeli: Liza már annyira sikeres az utánpótlásban, hogy számára nem az eredményesség az elsődleges.

„Tavaly szerettük volna, ha eljut a világversenyekre, aztán megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot – magyarázza Bódy Benjámin. – Előfordult, úgy indítottuk el junior Világ Kupa-versenyen, hogy jusson tovább a csoportból, aztán ő a dobogóig menetelt. Már elfelejtettük a célokat, mert azoknál sokkal fontosabb, hogy jól vívjon, hiszen a szakmai fejlődésében értékesebb a jó produkcióval történő kiesés, mint a gyenge vívással megnyert verseny.”

Liza persze vérbeli sportolóként mindenütt győzni akar, ezért nyugtatni kell, ha – nagy ritkán – mégsem jön ki neki a lépés. A következő, orléans-i felnőtt Világ Kupa-viadalon azonban csak nyerhet: tét nélkül indul a felnőttek között, s élvezi is, ha az idősebbek között szerepel, mert ott nincs nyomás rajta.

„Nem várok el sokat magamtól, odamegyek, és igyekszem jól vívni” – vázolja franciaországi céljait a kifelé nehezen megnyíló, mégis mosolygós, vidám természetű lány.

Mentalitásának köszönhetően azonban nehezen elképzelhető, hogy ne legyen sikeres, bárhol is indul. Imád edzeni, a vívás az élete, s csak azért nem ő nyitja a BVSC termét, mert nincs hozzá kulcsa. Edzői nagy szakértelemmel, patikamérlegen adagolják neki a kihívásokat, a versenyeket, a felkészítésébe pedig a sportágban nem megszokott elemeket is beépítettek: a nyújtást segítő hengerezést vagy éppen a jógát. Az előmenetelben a MOL Új Európa Alapítvány is segíti, a támogatásból felszereléseket vásárolt a fiatal tehetség.

A „Liza meddig juthat?” kérdésre Bódy Benjámin reflexből, első gondolattal felel: akármeddig, hiszen nagyon, de nagyon ügyes.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS