Sikeres csajok társasága

Remekelnek a nemzetközi versenyeken a kadet párbajtőröző lányok. A válogatott keretedzője, Plásztán Attila szerint fizikálisan és mentálisan is felkészültek. Gyorsan átvették a fegyvernem utánpótlását meghatározó, a juniorból kiöregedő vívók helyét.

Pusztai Viola Ha kiöregszik egy-egy sikergeneráció, nem könnyű betölteni az utána keletkezett űrt. Nos, női párbajtőrben azért sejteni lehetett, hogy a junior Európa-bajnok Kun Anna és a világbajnoki ezüstérmes Bohus Réka fémjelezte csapat „búcsúját” követően sem kell ínséges időkre számítani. Elég csak a kétszeres kadetvilágbajnoki második helyezett Nagy Kingára gondolni, aki idén már a juniorok húzóembere lehet. Illetve a Fekete Laura, Ladányi Nelli, Nagy Kinga, Szőke Sára alkotta együttesre, amely a 2015-ös maribori kadet Eb-n állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Eddig viszont a szezonban az „újoncok”, helyesebben az elsőéves kadetek mutogatják oroszlánkörmeiket, és nemcsak a saját korosztályukban, nemcsak a hazai válogatókon, de nemzetközi porondon is.

A klagenfurti "aranycsapat" (balról): Borsody Emma, Fekete Laura, Plásztán Attila, Gnám Tamara, Petri Renáta

A klagenfurti “aranycsapat” (balról): Borsody Emma, Fekete Laura, Plásztán Attila, Gnám Tamara, Petri Renáta

– A magyar, úgynevezett olimpici-versenyrendszer már kiskoruk óta próbára teszi a lányokat – mondja Plásztán Attila, a leány utánpótlás-párbajtőrözők keretedzője. − Felkészíti őket arra, hogy megállják a helyüket a kadet európai körversenyen, illetve a junior Világ Kupa-viadalokon. Emellett komoly munka folyik az egyesületekben és a válogatottban is, így a fiatalok remeklése nem annyira meglepő. Úgy terveztük, hogy ez az év az építkezésé lesz, de a lányok megmutatták: máris képesek felvenni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

Olyannyira, hogy a több mint kétszáz indulót felvonultató junior VK-versenyekről a három nyolcaddöntős helyezés mellett, az elsőéves kadet, Gnám Tamara már bronzérmet is hozott haza Helsinkiből.

– Borzasztóan erős ágon jutott el az elődöntőig, már a 256 között pástra kellett lépnie, így a négy között a hetedik asszóját vívta. Olyan vetélytársakat vert meg, akik a top 10-ben szerepelnek a junior-világranglistán, köztük a negyeddöntőben a tavalyi összetett Világ Kupa-győztes olasz Roberta Marzanit is. A végére elfáradt, nagyon hosszú volt a verseny.

Ez az egyik tényező, amelyhez a magyaroknak is alkalmazkodniuk kell, hiszen az európai körversenyek, illetve a VK-viadalok lényegesen hosszabbak, mint a hazai válogatók. Ennek oka nem abban keresendő, hogy több az induló, hiszen itthon is 60-80 között van a pástra lépő párbajtőröző lányok száma. Hanem túl sok idő telik el két asszó között.

A "második" csapat Heidenheimben bizonyított Forrás: hunfencing.hu

A “második” csapat Heidenheimben bizonyított  •  Forrás: hunfencing.hu

– Aki ezt a helyzetet jobban kezeli, előnyben van. Nem egyszerű fenntartani az éberséget, felpörögni a következő meccsre, ha a tervezethez képest egy órát késik a program. De a lányok amellett, hogy rendkívül jó állóképességgel rendelkeznek, fejben is erősek. A hazai ranglista első négy helyezettje – Gnám Tamara, Petri Renáta, Borsody Emma és Muhari Eszter – sztenderden tudja produkálni a jó eredményeket. Petri a szezon mindkét európai körversenyén bejutott a nyolcas döntőbe, Klagenfurtban a nyolcadik helyen végzett, Heidenheimben legutóbb harmadik lett. Ugyanott a még újonc Muhari Eszter pedig ötödik.

A februári ranglistazárásig, amely a korosztályos világversenyeken való indulásról dönt, még sok idő van. Az említett kiválóságok egy percig sem nyugodhatnak meg, hiszen azután, hogy Klagenfurtban a magyar csapat a Borsody Emma, Fekete Laura, Gnám Tamara, Petri Renáta összeállításban nyert aranyérmet, a „második vonal” Heidenheimben bizonyította, hogy nem mondott le a kadet világ- és Európa-bajnokságról. A Bogdányi Zita, Kazár Dóra, Szabó Viktória, Vértesi Lili alkotta csapat ugyanis a dobogó második fokáig menetelt.

– Azért is ilyen eredményesek a lányok, mert már a hazai versenyeken is hatalmas a konkurencia, minden egyes pontért keményen meg kell dolgozniuk – állapítja meg Plásztán. − S mivel tudunk a nemzetközi mezőny fölé nőni? Egyértelműen a technikai tudásunkkal.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS