Sok hasznos tapasztalat

Egy ezüst- és négy bronzérem. Ez a mieink mérlege a szombathelyi asztalitenisz magyar nemzetközi utánpótlás-bajnokságon. A serdülőknél és az ifiknél is rendkívül erős mezőny gyűlt össze, és a verseny rangját emelte, hogy az európai elit mellett a két korosztály ázsiai reménységei is asztalhoz léptek az Arena Savariában.

STJ Korosztályonként összesen hat-hat versenyszámot rendeztek az öt nap alatt a szombathelyi asztalitenisz magyar nemzetközi utánpótlás-bajnokságon. A magyarok öt érmet gyűjtöttek: a legelőkelőbb helyezést a serdülő lány párosok versenyében induló Menkő Veronika, Phan Viola duó könyvelhette el, amely második lett. A tovább négy bronzot az ifi lány párosban a Fehér Orsolya, Hartbrich Leonie kettős, fiú serdülő egyesben Juhász Patrik, valamint a két serdülő fiúcsapat (András Csaba és Juhász Patrik, illetve Both Olivér és Terék Norbert) gyűjtötte be. A versenyt követően a szövetségi edzőket kértük a látottak értékelésére.

Bátorfi Zoltán, a ifjúsági fiúk szövetségi edzője: – Az A válogatottunkat, amelyben Bruckner Máté, Molnár István Patrik és Timafalvi Gergő szerepelt, a tizedik helyen emelték ki a csapatverseny előtt. Ennek alapján azt reméltem, sikerül a nyolc közé kerülnünk, és ez így is lett. Sajnos a lengyelek elleni playoff-csata a késő éjszakába nyúlt, így aztán az amúgy is roppant erős Japán elleni másnapi negyeddöntőre már nem tudták kipihenni magukat a játékosaink. Bár azt hiszem, a szigetország csapat ellen így sem lett volna reális esélyünk, a szereplésünk tehát rendben volt.

Juhász Patrik két bronzéremmel fejezte be a szombathelyi versenyt

Juhász Patrik két bronzéremmel fejezte be a szombathelyi versenyt

Ha a csapatverseny mezőnyére azt mondtam, hogy nagyon erős volt, akkor ez az egyénire hatványozottan érvényes. Azon húsz legjobb pingpongozó közül, akik még jövőre is ifikorosztályúak lesznek, tizenöten eljöttek Szombathelyre, s hozzájuk csatlakoztak a japánok. A 34. helyen kiemelt, a selejtezőből a 64-es főtáblára jutó Molnár István Patrik bekerült a 16 közé, ami azt jelenti, hogy Jannik Xu és Gyenisz Ivonyin személyében két, nála magasabban rangsorolt versenyzőt győzött le. De nem csak az eredményével, a játékával is elégedett lehettem. Bruckner Máté a főtábláról rajtolt, ez alkalommal azonban nem hozta a tőle megszokott teljesítményt, s már az első fordulóban kiesett. Timafalvi Gergőt egy nála előkelőbben rangsorolt asztaliteniszező búcsúztatta Rares Sipos személyében. A többiek nem csupán a világ, hanem Európa élmezőnyétől is távol vannak. Párosban többre lett volna hivatott a Bruckner, Timafalvi duó, a Juhász Molnár kettős egy egál meccset bukott el a csehek ellen.

Összegzésül azt mondhatom, az összkép vegyes, ráadásul ha Brucknerék jövőre kiöregednek a korosztályból, óriási űrt hagynak maguk mögött.

Muskó Péter, az ifjúsági lányok szövetségi edzője: – Fő számnak a csapatversenyt tekintettem, melyben az A együttesünket, Fehér Orsolyát, Göndör Fannit és Hartbrich Leonie-t az előkelő kilencedik helyen emelték ki. Annak örültem, hogy a belgákat és Szingapúrt legyőztük, ellenben fájó meglepetést jelentett, hogy a svédektől simán kikaptunk 3-0-ra. Így aztán a nyolc között nem volt csapatunk. Pozitívum ugyanakkor, hogy a B együttes a csoportkörben legyőzte a cseheket, a C csapat pedig az osztrákokat.

A párosban Fehér Orsolya és Hartbrich Leonie imponálóan menetelt az elődöntőig, ahol csak nagy csatában maradtak alul a későbbi aranyérmes japán Kato Juko, Siomi Maki kettőssel szemben. S kevésen múlott, hogy nem a mieink vívhatták a finálét, hiszen 1-1-nél szettlabdájuk volt. Egyéniben Hartbrich már 2-0-ra vezetett a tajvani Chen Ying-Chen ellen, és szettlabdája volt a 3-0-hoz, de a harmadik játszmát végül elvesztette, és ezután elúszott a mérkőzés is.

A szereplésünkkel nem lehetek elégedetlen, s a jövő évi korosztályos Európa-bajnokságon még erősebbek leszünk. Februárban a cseh nemzetközin folytatjuk a felkészülést.

Vitsek Iván, a serdülő fiúk szövetségi edzője: – E korosztályban aránylag erős a csapatunk, bizonyítja ezt az idei Eb-n szerzett bronzérem is. Szombathelyen, hazai környezetben az volt a cél, hogy a lehető legjobb eredményt produkáljuk. Ezért indult ebben a mezőnyben Juhász Patrik is, noha januártól ő már az ifik között versenyez majd.

Az A csapatot előzetesen éremvárományosnak tartottam, amelynek a dobogó legfelső fokára is esélye volt felállni. Ezt erősítette, hogy az András Csaba, Juhász Patrik duót első helyen emelték ki. A fiúk nem is okoztak csalódást, a csoportkörből magabiztos győzelmekkel léptek tovább Norvégia és Szingapúr előtt, majd az olaszok ellen is 3-0-ra nyertek. Az elődöntőben a japánokkal kerültek szembe, és színvonalas összecsapáson tőlük is sikerült egy meccset elcsípni. Erre méltán lehetünk büszkék, miként arra is, hogy a B gárdánk is felállhatott a dobogó harmadik fokára. Külön is említést érdemelt, hogy Both Olivér még a negyeddöntőben 3-2-re megverte az egyéniben negyedik helyen kiemelt iráni Amin Ahmadiant.

Juhász Patrik egyéniben is érmes lett, mégpedig kilencedik kiemeltként. Ehhez túl kellett lépnie Makszim Grebnyeven, aki a harmadik, és Huan Yan-Chengen, aki a tizenegyedik kiemelt volt. Az elődöntőben már 2-0-ra vezetett Feng Yi-Hsin ellen, a negyedik felvonásban meccslabdához jutott, de sajnos nem bírt a tajvanival. András Csaba román és szingapúri pingpongozó után futott össze azzal a másik tajvani fiúval, aki végül ezüstérmes lett.

Jövőre – reményeim szerint – még erősebbek leszünk. Egyrészt, mert ebben a korosztályban hónapról hónapra sokat fejlődnek a játékosok, aminek most is tanúbizonyságát adták. Másrészt az ifibe fellépők kiesése után András Csaba a 4-5., míg Both Olivér a 15-20. hely körül lehet majd a ranglistán. Ez pedig azt jelentheti, hogy az Európa-bajnokságon csapatban éremvárományosnak számítunk majd, sőt akár egyéniben is lehet dobogósunk.

Fazekas Mária, a serdülő leányok szövetségi edzője: – Jó előjelekkel készülődtünk a magyar nemzetközire, mert szeptemberben a horvát nemzetközit megnyerte a Dari Helga, Drabant Anita összeállítású csapatunk. Azt persze tudtuk, hogy a szombathelyi mezőny az ázsiai nevezések miatt erősebb lesz, viszont bizakodásra adott okot, hogy a magyar A válogatottat a negyedik helyen emelték ki. Azt reméltem, szerencsés sorsolással a négy közé juthatunk. A csoportban a hollandokat simán vertük 3-0-ra, a szerbek viszont meglepték a lányokat. Most saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy egy siker után nem könnyű újra felpörögni, no meg azt is, hogy minden rivális elsősorban a győztesek skalpjára hajt. Ezt a helyzetet is tudni kell kezelni, fel kell tudni dolgozni. Azt mondta Helgának és Anitának: jobb, hogy mindezzel most szembesültek, s nem az Eb-n.

A Menkő Veronika, Phan Viola duó szerepelt a legeredményesebben a magyarok közül, ezüstérmesek lett Fotó MOATSZ.hu

A Menkő Veronika, Phan Viola duó szerepelt a legeredményesebben a magyarok közül, ezüstérmesek lett  •  Fotó: moatsz.hu

A párosban a Menkő Veronika, Phan Viola duó ezüstérme engem is lenyűgözött, mert a lányok nem régen játszanak együtt, és a nemzetközi porondon még én magam sem láttam őket játszani. Bemelegítésként elindultak az ifik mezőnyében is, de rögtön az elején elbuktak egy dél-koreai kettőssel szemben. Amit viszont a saját korosztályukban produkáltak, az csodás: két kis miniprofit láttam az asztalnál. Miközben mindketten gyereklányok, a felnőttekre jellemző tudatossággal és higgadtsággal pingpongoztak. Veronika és Viola a döntőben egy termetesebb és erősebb orosz duótól kapott ki, ám a produkciójuk több mint reménykeltő az Eb előtt.

Egyéniben nyolc lányunk volt főtáblán, ez igazán szép teljesítmény. Mindenki hozta is, ami benne volt. Nagyon hasznosnak ítélem a szombathelyi tornát, hiszen a mieink testközelből tapasztalhatták meg, milyen az Európán kívüli asztalitenisz. Volt a mezőnyben egy 2007-es születésű dél-koreai kislány, aki a derekamig ért, roppant cuki volt, mindenki körülugrálta. De ami a lényeg: őt már ennyi idősen bevetik a nemzetközi porondon, hadd tanuljon, hadd erősödjön. Picit irigyelem is a mai gyerekeket, mert a mi időnkben korántsem volt ilyen sok korosztályos verseny, az ázsiaiakat pedig csupán hírből ismertük. A mieink most megmérkőzhettek velük, és ehhez még csak át sem kellett átutazniuk a fél világot.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS