Sport: Megvan, ki váltja Simicskó Istvánt az öttusaszövetség élén

(Nyitóképünkön Balogh Gábor látható. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Balogh Gábor egyedüli jelölt volt az elnöki posztra. Programadó beszédében az összefogás szükségességéről beszélt. Elmondta, hogy „jelen pillanatban erőteljes külső fenyegetettsége van az öttusának, nevezzük ezt szabályváltoztatásoknak, így egyszerűen nem tehetjük meg, hogy ne egységesen lépjünk fel a magyar öttusa érdekében”. Barátságos légkör kialakítását, konszenzus megteremtését és együttműködést ígért, úgy fogalmazott „mindenkire szeretnék számítani, aki volt és van”.

Az új elnök demokratikus, világos és átlátható működést ígér.

Balogh Gábor azután veszi át a MÖSZ irányítását, hogy a szövetség átvilágítása költségvetési csalás gyanúját és „adóelkerülésre mutató gyakorlatot” is feltárt. A 24.hu információi szerint Mizsér Attila főtitkár azt követően folyamodott hivatalból a feljelentéshez, hogy kézhez kapta a MÖSZ 2020 és 2023 áprilisa közötti időszakát a jogi és a pénzügyi működés szempontjából vizsgáló írásos jelentést. Eszerint a „szövetség számos munkavállalója rendelkezett a rendes munkaviszonya mellett megbízási szerződéssel”, és éves szinten 8–10 millió forintot fizettek ki úgy, hogy „megkérdőjelezhető a valós munkavégzés”.
Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Balogh, a Magyar Diáksport Szövetség vezetője nyolc érvénytelen mellett 57 támogató szavazatot kapott. A Magyar Sport Házába összehívott közgyűlésen a 77 szavazásra jogosult tag közül 65 jelent meg.
A feladatok közül elsőként a sportágon belüli nyugalom, béke megteremtését jelölte meg, arra biztatta a megjelenteket, hogy „találjuk meg azt, amit régen olyannyira szerettünk egymásban”, és kölcsönös tiszteletre szólította fel a sportágért tevékenykedőket. „A vitákat oldjuk meg házon belül, a különböző bizottságokban” – javasolta a jelenlévőknek, majd úgy folytatta, a feljelentéseket, az újságcikkekben történő üzengetéseket nem tartja célravezetőnek, a sajtóra nem postásként tekintene, hanem azt szeretné, ha inkább az eredményekről számolhatna be.
Általános alelnöknek Tóth Zoltánt, alelnöknek Vörös Zsuzsannát és Sárfalvi Péter választották meg a küldöttek. Az elnökségbe még Beke Zsuzsanna, Bíró Péter, Fábián László, Madaras Ádám, Parrag Norbert, Sterbencz Tamás és Eleki Zoltán került be. Az elnök és az elnökség megbízatása négy évre szól.
Demokratikus, világos, átlátható működést, illetve vezetést ígért. Kiemelte, hogy fontos az eredményes olimpiai szereplés, ezért most a támogatásnak az érintett versenyzőkhöz, klubokhoz kell eljutniuk, hosszabb távon pedig lényeges a tömegbázis építése, az utánpótlás-nevelés, és a sportág népszerűsítése. Kijelentette, a sportág magas szintű állami támogatása adott, egyúttal jelezte, elképzelése szerint egy új sportágfejlesztési programnak jövő májusig el kell készülnie. A szavazást követően azt mondta: „száz százalékig rajta leszek, hogy megszolgáljam ezt a bizalmat”.
Balogh Gábort választották elnökké a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) hétfői rendkívüli közgyűlésén. Elődje, Simicskó István október 15-i hatállyal távozott a posztról személyes feladatainak megnövekedésére hivatkozva.
Az elnöki posztért korábban jelezte érdeklődését két olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Vörös Zsuzsanna eddigi általános alelnök és Mizsér Attila főtitkár, de végül nem kaptak jelölést. A közgyűlésen a tagság a KSI napirendmódosítási javaslatát elfogadva a tisztségviselők visszahívásáról döntött, így teljesen új elnökséget kellett választani.
Emellett a 24.hu beszámolt az ügyről, miszerint a szövetség által az Alba Volán SC öttusa szakosztályának bérbe adott hat, állami támogatásból vásárolt ló „lebetegedett”, ezt követően támogatói hozzájárulás és elnökségi határozat nélkül az alelnök, Vörös Zsuzsa – aki egyben az Alba Volán szakosztály-igazgatója – és a korábbi főtitkár, Gallai István aláírásaival néhány hónap elteltével a piaci ár töredékén értékesítették őket, a lovak pedig ezután megtáltosodtak.

Írta a HVG

A Sport: Megvan, ki váltja Simicskó Istvánt az öttusaszövetség élén bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.