Szenzációs siker

Legyőzte az olimpiai bajnok dán együttest a magyar férfi-kézilabdaválogatott a Franciaországban zajló világbajnokságon. Az utánpótláskorú Ligetvári Patrikkal és Juhász Ádámmal felálló együttes – nem sokan hitték volna – a 27-25-ös sikerével a legjobb nyolc közé jutott.

Majer Dániel Jócskán kivette a részét a magyar férfi kézilabda-válogatott bravúros győzelméből Juhász Ádám és Ligetvári Patrik. A fiatalok szinte hibátlan teljesítményt nyújtottak az olimpiai bajnok dánok ellen, míg egyikük védekezésben, a másik támadásban jeleskedett.

Juhász Ádám a dánok ellen is hozta jó formáját Forrás: 24.hu

Juhász Ádám a dánok ellen is hozta jó formáját  •  Forrás: 24.hu

Kis túlzással az esélytelenek nyugalmával is kiállhatott volna a magyar válogatott az olimpiai bajnok dán együttes ellen, és noha az borítékolható, hogy Mikler Rolandék elérhetőnek tartották a győzelmet, a nyugalom így is áradt belőlük. Még a két fiatalból, Ligetvári Patrikból és Juhász Ádámból is, akik közül előbbi a sérüléséből úgy ahogy felépülő Nagy László mellett kezdett a védelem tengelyében, utóbbi pedig a bal szélen rohamozott.

Ligetvárira igencsak nyugtatólag hatott a Veszprém klasszisának jelenléte. Mivel Sabate szövetségi kapitány intenzíven forgatta a csapatot, többnyire védekezésben volt a pályán, olyankor pedig remekül zárt össze Naggyal, hozzásegítve Mikler Rolandot a jócskán átlagon felüli kapusteljesítményhez. Külön érdemes kiemelni, hogy sem kiállítást, sem sárga lapot nem kapott, ami az eddigi mérkőzések és az ellenfél erősségének ismeretében nagy előrelépést jelentett.

Juhász védekezésben kevésbé jeleskedett, támadásban viszont annál inkább odatette magát. A harmadik percben mindjárt megcsillogtatta remek érzékét az ellenfél passzának elcsenéséhez, a lesipuskás megmozdulást pedig, Nagy Lászlóval összejátszva, góllal zárta. A második félidő elején egygólos magyar vezetéskor (másmilyen nem is volt, csak a végén) ugyan kihagyott egy hetest, egy perccel később azonban úgy kígyózott be a földön fekvők között a szélről, majd lőtt a hálóba, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

Nem sokkal később, nem létező mezhúzásért, két percre leküldték ugyan a tunéziai játékvezetők, ennek ellenére az egyetlen kiállítása, azt figyelembe véve, hogy az egész magyar csapatból nem először ő töltötte a legtöbbet a pályán, mondhatni belefért. Végül négy gólig jutott, amelyek közül egyet a végefelé, a dánok egyenlítő találata után, kulcspillanatban szerzett. Teljesítményét a Sport TV stúdiójában Juhász István úgy foglalta össze: az ő góljain lehetett látni, milyen magabiztos a magyar együttes.

A válogatott igazi csapatként küzdve, a vezetést a dánoknak egy pillanatra sem átengedve nyert, legközelebb a kedd esti negyeddöntőben, Norvégia ellen lép pályára.

FÉRFI-VILÁGBAJNOKSÁG, NYOLCADDÖNTP, ALBERTVILLE (FRANCIAORSZÁG)
Magyarország–Dánia 27-25 (13-12)
Játékvezetők: Bouallouca, Khenissi (tunéziaiak)
Magyarország: Mikler – Harsányi 1, Zubai, Nagy L. 1, Ligetvári, Bodó 3, Juhász Á. 4. Csere: Fazekas (kapus), Lékai 6, Balogh Zs. 4, Dzsamali 4, Szöllősi Sz., Bánhidi, Ancsin 2, Császár 2. Szövetségi kapitány: Xavier Sabaté
Dánia: Landin 1 – Svan 6, Søndergaard 4, Olsen, René Toft Hansen, Mikkel Hansen 8, Mortensen 2. Csere: Møllgaard, Damgaard 3, Henrik Toft 1, Nøddesbo, Andersson.
Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson
Kiállítások: 6, ill. 2 perc
Hétméteresek: 0/2, ill. 1/1

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS