Szerencsés vesztesként a 2. fordulóban Arn Gréta

A mexikói Monterreyben zajló, erős mezőnyű női tenisztornán a selejtező 3. fordulójában már kiesettnek nyilvánított Arn Gréta szerencsés vesztesként mégis a főtáblán folytathatta, ahol viszont nyerni tudott!

Ahogy mondani szokták, Arn megdolgozott azért, hogy a 2. fordulóba léphessen. Huszonhét éves spanyol ellenfele, a világranglista jelenleg 102. helyezettje. Lara Arruabarrena ugyan nem játszott valami nagy formában, de ezt előrebocsátva is csak a legnagyobb elismerés hangján kell szólni az április 13-án már 40. születésnapjához érkező Arn Grétáról. A 2011-ben a világranglista 40. helyéig felkapaszkodott hölgy 2014 elején, első fokon visszavonult és csak 2017-ben gondolta meg magát; ekkor jelentkezett ismét játékra.

Arn nem társasági teniszezőként képzelte el visszatérését, hanem meglehetősen merész terveket tűzött ki maga elé. Minimumként a legjobb száz közé kerülést jelölte meg céljául, ami egy sokkal fiatalabb játékosnak is óriási feladatot jelentene. Ráadásul Arn a nehezebb utat választotta: kisebb versenyek helyett inkább a nagy tornákat veszi célba, ahol három selejtező fordulót kell játszania annak reményében, hogy onnan eljut a főtáblára.

Ezeken az előmérkőzéseken – Monterreyben is – az ő pillanatnyilag 403. helyezésénél jóval feljebb rangsorolt ellenfelekkel kellett csatáznia. Leginkább 100. és 200. helyek közöttiekkel. Most, hogy némi szerencsével felkerült a főtáblára és ott is nyerni tudott, feltehetően jóval a 400. helyen beljebb kerül, de hol van még az első száz? Ki tudja, eljut-e odáig még egyszer pályafutása során? A spanyol rivális ellen is hullámzóan játszott, de kivételes küzdőképességével az első és a harmadik játszmában is vesztett helyzetből tudott fordítani. A döntő játszmában például 3-5-ről egenlített, majd újabb két játékot nyerve, végül a továbbjutást is kiharcolta.

Arn Gréta a 2. fordulóban a pillanatnyilag 66. francia Kristina Mladenovic ellen léphet pályára csütörtökön. A tipp-mixen egészen biztosan Babos Tímea párosbeli partnerének győzelmét jósolják majd. Arn Gréta viszont bátran játszhat, hiszen nincs vesztenivalója. Amit eddig mutatott, annak alapján megérdemli, hogy innen, a messzi távolból is drukkoljunk neki.

Sok ilyen küzdőképes, a mérkőzését az utolsó esélyig kijátszó versenyzőre van szüksége Magyarország sportjának!    

(jochapress / Jocha Károly)