Tantervben a sportág

A röplabdát érintő általános iskolai kerettanterv létrehozásáról és akkreditált pedagógusképzési program kidolgozásáról kötött együttműködési megállapodást a röplabda- és a diáksportszövetség.

UP-info/MTI Alig két hete számoltunk be arról, hogy együttműködési megállapodást kötött a Magyar Judo Szövetség és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ), hogy a cselgáncs alapjait az iskolában oktathassák az alternatív kerettanterv részeként. A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) hasonló utat jár be, amint azt a szerdai elnökségi ülés után Nyíregyházán bejelentették.

Osb röpi fiúKovács Ferenc, a sportág szövetségének elnöke az aláírás előtt megtartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a hazai női röplabdázás előtt a tavalyi Európa-bajnoki szerepléssel megnyílt új, sikeres korszakot folytatni kell, ahhoz azonban minőségi utánpótlás szükséges.

A diáksport-szövetséggel megkötött hároméves megállapodás értelmében egyrészt ezer pedagógus képzése történik meg, másrészt az általános iskolai oktatásba akkreditálják a röplabdát. A cél, hogy a sportágat a legkisebbekkel is megismertessék, valamint biztosítsák az ahhoz szükséges szakmai hátteret. A programmal a csapatsportágak közül a futball és a kézilabda után a röplabda is megjelenik az első nyolc iskolai évfolyamban.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke a sajtótájékoztatón kifejtette, a képzések tartalmát a röplabdaszövetség határozza meg. A kerettanterv várhatóan jövő augusztusra készül el, amelyet az érintett pedagógusok jó esetben szeptember elejétől tudnak használni.

A képzés során az első és második osztályban a labdás ügyességfejlesztésre helyezik a hangsúlyt, a harmadik-negyedik évfolyamban az egymás elleni játék alapjait sajátíthatják el a gyerekek, a felső tagozatban például négy-négy elleni játékrendszerre készülnek fel. A hetedik és nyolcadik évfolyamban már a valódi nagypályás röplabda jelenik meg a tantervben.

Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára arról is szót ejtett, hogy idehaza szakemberhiányban szenved a sportág, s a mostani képzésben részt vevő testnevelőkből jó eséllyel lehetnek a későbbiek folyamán röplabdaedzők is.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS