Tojásos nokedli – Egészségséf

Nálunk a húsvét elképzelhetetlen tojásos nokedli nélkül. Ilyenkor 10-15 tojással többet veszünk, nehogy kimaradjon a menüből ez az igazán egyszerű, de nagyon finom étel.

Hozzávalók:

–       3+10 egész tojás

–       liszt

–       só

–       langyos víz

Tojásos nokedli - Egészségséf

A nokedli készítésénél nagyon nehéz pontos arányokat meghatározni. Verjük fel a 3 egész tojást, adjunk hozzá legalább 1 teáskanál sót, majd keverjünk bele kb. 1 dl langyos vizet. Ezután adjunk hozzá lisztet, keverjük nokedli sűrűségűre. Majd adjunk hozzá ismét vizet, majd lisztet. Én kb. fél kiló lisztet szoktam elhasználni, ez a mennyiség pedig kb. 4-5 embernek elegendő. A lényeg, hogy fokozatosan adagoljuk a hozzávalókat, majd amikor a kellő mennyiséget és sűrűséget elértük, akkor forrásban lévő vízbe szaggassuk bele. Akkor lesz jó, ha feljön a víz tetejére. Ekkor, ha szükséges keverjük meg, nehogy kifusson, és főzzük 2-3 percig. Szűrjük le, és öntsük egy tapadásmentes edénybe, amibe előzőleg öntöttünk kevés olajat. Forrósítsuk fel, majd keverjük hozzá a 10 db sózott, felvert tojást. Addig süssük, amíg a tojás kicsit megszilárdul rajt (ezt mindenki maga tudja, mennyire süsse meg). Tálaláskor szórjuk meg snidlinggel vagy petrezselyemmel.

Tipp! Nagyon finom, ha kb. 10 dkg reszelt sajtot is hozzákeverünk a tojáshoz. Ha valaki húst szeretne hozzá, akkor nyugodtan pirítsunk meg kockázott bacon szalonnát, és arra öntsük rá a nokedlit, vagy akár, húst, kolbászt is adhatunk mellé.

Jó tudni! A nokedli elkészíthető szénhidrát csökkentett lisztből is, de keményebbre kell készíteni a tésztát. Az íze kicsit más lesz, és a színe is sötétebb, de így is finom.

Tápérték (100 g)

Liszt

Tojás

Energia

370 kcal

143 kcal

Fehérje

12,3 g

12,6 g

Zsír

1,3 g

9,5 g

Szénhidrát

76,3 g

1,8 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS