Túl a tizenkilencediken

Fontos meccset nyert meg a négy közé kerülés szempontjából a Vasas a Szentes ellen a fiú ifjúsági vízilabda-bajnokságban. Az FTC csupán a negyedik negyedben fordította meg a meccset a sereghajtó Kaposvár ellen a 19. fordulóban.

Pusztai Viola Nem született meglepetésgyőzelem a fiú ifjúsági vízilabda-bajnokság 19. fordulójában. Az éllovasok, azaz a KSI, az UVSE és a BVSC megszórta ellenfeleit, a Vasas fontos meccsen nyert a Szentes ellen, az FTC megszenvedett a Kaposvárral, az Eger dolgát pedig a Szeged nehezítette meg.

A forduló rangadója

Burián Gergely (10), a Vasas egyik húzóembere hat góllal vette ki részét a Szentes elleni győzelemből

Burián Gergely (10), a Vasas egyik húzóembere hat góllal vette ki részét a Szentes elleni győzelemből

Hét fordulóval az alapszakasz vége előtt a Szentes leszakadni látszik ellenfeleitől az első négy helyért folytatott harcban. Pláne azután, hogy kikapott a Vasastól. Pedig jól kezdte a Komjádi Uszodában játszott meccset, hiszen az első negyedben 3-1-re is vezetett. Igaz, a szünetben már 5-3-at mutatott az eredményjelző a hazaiak javára. A piros-kékek a második játékrészben már háromgólos előnyben voltak, amikor a szentesiek visszajöttek a mérkőzésbe, egyenlítettek, de a vezetést nem sikerült átvenniük. Ráadásul a ellenfelük a harmadik negyedben ismét elhúzott tőlük négy-öt góllal, azt a hátrányt pedig már nem hozták be. Nyert a Vasas 16-11-re, és őrzi a negyedik helyét.

A forduló meglepetése

Papíron a forduló legkönnyebb mérkőzése az FTC-nek állt, hiszen a szezonban eddig egyetlen győzelmet begyűjtő Kaposvár otthonában látogatott. De nem lett az. Míg a listavezető KSI magabiztosan győzte le 21-2-re a Szolnokot, a második UVSE 20-1-re múlta felül a Szombathelyt – amellyel a zöld-fehérek az elmúlt héten szoros meccset játszottak –, a harmadik BVSC pedig a Debrecen ellen nyert 25-4-re, addig az ötödik FTC szenvedett. Olyannyira, hogy az első negyed után 4-1-re a somogyiak vezettek, sőt, a fővárosiak csupán a negyedik negyed elején tudtak egyenlíteni, majd átvenni a vezetést. Ha a Kaposvár jobban bírja a végjátékot, akkor otthon tarthatta volna a három pontot, így a Ferencváros a 11-9-es győzelmével hazavitte.

Sose tudjuk meg, mi lett volna, ha a Szeged átveszi a vezetést egyszer is az Eger ellen, az viszont tény: a 0-3-as kezdés után háromszor is egyenlített a mérkőzésen. Ez sokat kivehetett a játékosokból, mert a harmadik negyed végére elfogyott az erejük, onnan pedig az egriek 16-11-gyel hozták a meccset.

A forduló kapusa

Tüttő Máté, az UVSE kapusa egyetlen gólt kapott a Szombathely elleni mérkőzésen

Tüttő Máté, az UVSE kapusa egyetlen gólt kapott a Szombathely elleni mérkőzésen

Ezúttal kevesebb jó kapusteljesítményt láttunk, de így is akadtak kiemelkedők. A BVSC-ben a serdülő Mizsei Márton remekül szállt be a szünetben a Debrecen elleni mérkőzésen, hiszen két negyed alatt csupán egyetlen gólt kapott, azaz az ellenfél nyolc próbálkozásából hetet megfogott. Nála jobb mutatóval csak az UVSE kapusa, Tüttő Máté rendelkezik, akinek a Szombathely ellen az egész mérkőzésen csupán egyszer kellett a hálóból kiszednie a labdát. Tizenegy lövésből tízet hárított, a gólt emberelőnyből lőtték a szombathelyiek. Így a lilák játékosa az elmúlt hét után ismét kiérdemelte a forduló kapusa címet.

– Köszönöm az elismerést, de ezúttal nemcsak nekem szól, hiszen az egész csapat nagyszerűen játszott – mondja a tizenhét éves kapus. – Az elmúlt héten edzéseken nagyon sokat gyakoroltuk a védekezést, és meglett az eredménye. Nem vettük félvállról a Szombathelyt, végre az egész mérkőzésen koncentráltan játszottunk. Minden meccsre így kellene készülnünk, és akkor nem lenne ellenfelünk. A teljesítményemmel elégedett vagyok, sose legyen rosszabb.

A forduló játékosa

A Vasas OB I-es csapatában is rendszeresen játszó kapásszélső, Burián Gergely hétről hétre  húzóembere csapatának a saját korosztályában. Nem volt ez másképp a Szentes elleni rangadón sem, amelyen a hat gólja mellett labdaszerzéssel és gólpasszokkal is kivette részét a győzelemből.

– Rosszul kezdtük a mérkőzést, hiszen a Szentes két góllal is vezetett – értékel a tizennyolc éves pólós. – Aztán feljavult a védekezésünk, és támadásban ugyancsak elkezdtünk jól játszani. A második negyed utáni szünetben megbeszéltük, hogy még jobban kell figyelnünk, mert szerintem legalább négy-öt buta gólt kaptunk. A harmadik negyedben a centerek több kiállítást is kiharcoltak, amit nem hagytunk kihasználatlanul, így egyre nőtt a különbség. Fontos győzelmet arattunk a négy közé kerülés szempontjából, amely az önbizalmunkat is növelte. Jövő héten az Egerrel játszunk, remélem, hasonlóan eredményesen.

A forduló gólgazdag mérkőzésein természetesen megszórták magukat a játékosok. Közülük ezúttal a KSI-ben játszó Kardos Alexandert emeljük ki, aki a Szolnok ellen nyolcszor lőtt kapura, és hétszer be is talált.

Serdülőbajnokság

A mintegy tízpontnyi különbség nem a Tatabánya sikerét ígérte a Honvéd elleni meccsen, pláne idegenben. Előbbi azonban alaposan rácáfolt a papírformára, hiszen végig vezetve, ellenfelét tisztes távolságban tartva, 9-7-re nyert. A Debrecen ezúttal nem tudta megszorongatni soros ellenfelét, a BVSC simán nyert, 19-7-re. A Vasas a serdülők mérkőzésén még nagyobb csatát vívott a három pontért a Szentessel, mint az ifjúságiak: a csongrádiak vezettek a második negyed közepéig, de miután a piros-kékek átvették a vezetést, elhúztak ellenfelüktől, és végül 13-8-ra nyertek.

Gyermekbajnokság

Bozó Péter hiába dobott hat gólt a Vasasnak, az öröme nem lehetett felhőtlen a meccs végén, hiszen a Szentes a legkisebbek bajnokságában is alulmaradt vetélytársával szemben. Pedig a negyedik negyed elején egyenlített, a másik oldalon remeklő Tóth-Gili Tamás azonban visszavette a vezetést, s végül 10-8-as vereséget szenvedett. Az Eger a 4-0-s kezdés után elhihette, hogy sima meccset játszik a Szegeddel, de nem úgy lett. A Tisza-partiak a második negyed végén utolérték ellenfelüket, és egy játékrészen keresztül szorosan tapadtak rájuk. A vége azonban az Egeré lett, ahogy a 14-11-es győzelem is. Ha nincs a 6-1-es második negyed, akkor a Debrecen 11-10-re nyert a BVSC ellen, azzal együtt azonban a zuglóiak ünnepelhettek 16-12-es viadalt.

FIÚ IFJÚSÁGI BAJNOKSÁG, 19. FORDULÓ
KSI–Szolnok 21-2, BVSC–DVSE 25-4, Honvéd–Tatabánya 16-6, Kaposvár–FTC 9-11, Eger–Szeged 16-11, Vasas–Szentes 16-11, Szombathely–UVSE 1-20
A bajnokság állása: 1. KSI 54 pont, 2. UVSE 47, 3. BVSC 45, 4. Vasas 42
FIÚ SERDÜLŐBAJNOKSÁG, 19. FORDULÓ
KSI–Szolnok 22-6, BVSC–DVSE 19-7, Honvéd–Tatabánya 7-9, Kaposvár–FTC 5-14, Eger–Szeged 17-8, Vasas–Szentes 13-8, Szombathely–UVSE 1-12
A bajnokság állása: 1. KSI 54 pont, 2. BVSC 49, 3. UVSE 45, 4. Vasas 42
FIÚ GYERMEKBAJNOKSÁG, 19. FORDULÓ
KSI–Szolnok 22-6, BVSC–DVSE 16-12, Honvéd–Tatabánya 13-12, Kaposvár–FTC 6-18, Eger–Szeged 14-11, Vasas–Szentes 10-8, Szombathely–UVSE 4-16
A bajnokság állása: 1. KSI 54 pont, 2. BVSC 54, 3. UVSE 45, 4. Vasas 42

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS