Túlszárnyalt remények

A magyar válogatott az éremtáblázat hatodik helyén zárta a pozsonyi U23-as cselgáncs Európa-bajnokságot. Nagy András szakágvezető azoknak a fiataloknak a teljesítményével elégedett, akiktől a felnőttek között is jó szereplést vár.

Lakner Gábor Alaposan kitett magáért a magyar válogatott a pozsonyi U23-as cselgáncs Európa-bajnokságon. A küldöttség – egy aranyéremmel és négy bronzzal – az éremtáblázat hatodik helyén zárt, ráadásként még két pontszerző helyezést is szerzett.

„Elégedett vagyok az eredménnyel, hiszen a csapat alaposan túlteljesítette a minimális várakozásainkat – mondja Nagy András szakágvezető. – Előzetesen két érmet és két pontszerző helyezést reméltünk, ahhoz képest öt érem lett a termés a két pontszerzés mellett. Nagyon kellett a versenyzőknek a sikerélmény, jót tett az önbizalmuknak.”

A jó szereplés annak fényében különösen megsüvegelendő, hogy az egyik éremesélyes, a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián sérülés miatt lemaradt az Európa-bajnokságról.

„Krisztián az utolsó keretedzésen szenvedett térdsérülést, és mivel fontos feladatok várnak rá, nem kockáztattuk meg a szereplését. Kínában, Dél-Koreában és Japánban versenyez a közeljövőben, és azok a viadalok az olimpiai kvalifikáció szempontjából nagy jelentőséggel bírnak. Mindig van tartalékunk, az utolsó pillanatban így be tudtuk nevezni a nehézsúlyú Demeter Bendegúzt. Meghálálta a bizalmat, bronzérmet szerzett, összességében tehát jól sült el a csere. Korábban nem ért el helyezést sem világversenyeken, örülök, hogy most dobogóra állhatott.”

Gercsák Szabina U23

Gercsák Szabina (kékben) ismét legyőzhetetlen volt  •  Fotó: EJU

A többi bronzérem Pupp Réka (48 kg), Salánki Evelin (78 kg) és Fogasy Gergő (100 kg) nevéhez fűződik. Az aranyérem pedig természetesen Gercsák Szabina (70 kg) érdeme, akinek teljesítményére lassan elfogynak a jelzők.

„Szabina az ifjúságiak és a juniorok között mindent megnyert, most pedig az U23-asok között gyűjtött be újabb aranyérmet. Páratlan, amit véghezvisz, a magyar cselgáncssportban még nem fordult elő hasonló. Jövőre megcélozza az olimpiai kvótát, és van is esélye, de az igazi versenye a kétezer-húszas tokiói olimpia lesz. Folyamatosan fejlődik, biztosan nagy csatát vív Rióért Mészáros Anettel, remélem, valamelyikük ott lesz Brazíliában.”

Az eredménysort Szigetvári Mercédesz (+78 kg) ötödik és Pál Gyula (73kg) hetedik helye teszi teljessé. Mercédesz ifjúsági korúként lépett tatamira, akárcsak Tóth Fanni és Tóth Apor.

„Az ifjúsági versenyzőknek az volt a céljuk, hogy szokják a légkört, és testközelből tapasztalják meg, hová kell eljutniuk. Elégedett vagyok velük, jól helytálltak, Merci ötödik helye különösen értékes. Látszik, hogy jó úton jár.”

És hogy a felnőttek között mire lehetnek képesek a versenyzők? Nagy András szerint sokra, de az átmenet során türelmesnek kell lenni velük.

„Nehéz a váltás a juniorok és a felnőttek között, azért is támogatjuk az U23-as versenyeket. Ott már erősebb a mezőny, több a rutinos versenyző. Próbáljuk fokozatosan felépíteni a fiatalokat, megfelelő szakmai program segítségével kétezer-húszra jó csapatunk lehet, sok kvótával és több éremeséllyel.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS