Újra a magyar válogatottban sakkozik Rapport Richárd és Lékó Péter

Rapport Richárd és Lékó Péter is ott lesz a magyar férfi sakkválogatottban a szeptember 10-én kezdődő budapesti sakkolimpián – jelentették be a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Sakkszövetség közös sajtótájékoztatóján.

Lékó Péter szerint szinte csodálatos módon jött össze kettejük visszatérése. Mint mondta, tavaly május 28-án volt az első beszélgetése erről Polyánszky Zoltánnal, a Magyar Sakkszövetség elnökével, majd decemberben Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is becsatlakozott a tárgyalásokba, és ez vízválasztónak bizonyult. Elismerte, hogy sokáig nemet mondott, mert az volt a feltétele, hogy csak akkor vállalja a szereplést, ha Rapport Richárd is ott lesz a csapatban.

„Nagyon megható számomra ez a pillanat, ha egy ország ennyire bízik bennem, és azt akarja, hogy térjek vissza, az óriási elismerés. Örülök, hogy itt lehetek” – fogalmazott Lékó, aki elárulta, hogy 2019 novemberében Ulcinjban egy csapat Európa Kupán volt az eddigi utolsó versenypartija, akkor éppen Rapport Richárddal együtt. Hozzátette: azóta sem távolodott el a sakktól, egy-egy csapatbajnokságba beszállt, edzői feladatai is voltak, és minden erejével azon lesz, hogy ki tudja hozni magából azt a tudást, ami benne van.

Az elmúlt időszakban román színekben versenyző, ám az állampolgárságot végül fel nem vevő Rapport Richárd szerint régóta várt pillanat jött el, és – mint mondta – hálás, hogy itt lehet, és nagyon izgatott. Elmondta, nagy kő esett le a szívéről azzal, hogy el tud engedni egy keserédes érzést, és úgy gondolja, hogy ettől a játéka is javulni fog.

Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke Rapporték visszatérését mérföldkőnek nevezte a magyar sakk történetében, „egy olyan eseménynek, amelynél jobb nem is történhetett volna velünk”. Emlékeztetett rá, hogy Rapport és Lékó legutóbb 2014-ben szerepeltek együtt magyar válogatottban, és azóta külön-külön még egyszer voltak újra csapattagok. Mint mondta, Magyarország májusban a 11. helyen volt a válogatottak között az Élő-pontszámok alapján, most ennél két-három hellyel biztosan előrébb kerül.

Nyitóképünkön Rapport Richárd. Fotó: AFP / ANP / Olaf Kraak

Írta a HVG

A Újra a magyar válogatottban sakkozik Rapport Richárd és Lékó Péter bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.