Úszással és súlyemeléssel készül Schmitt Pál a párizsi olimpiára – Interjú

– Hogyan éli meg, hogy Petra lánya fiai, Vendel és Vince ilyen fiatalon világbajnokok lettek?

– Családi büszkeségünk a két fiú, akiket korábban az egész család segített, hogy a világbajnoki dobogóra állhassanak. Gyerekkorukban mi is hordtuk őket az edzésekre az uszodába. Ebben a legnagyobb részt édesanyjuk vállalta.

– Miért a vízilabdát és nem a vívást választották?

– A családunkban szokás és elvárás, hogy minden gyerek hároméves korában tanuljon meg úszni. Így Vendel és Vince is az úszással kezdte, s mivel édesapjuk Vigvári Csaba vízilabdázó volt, az ő sportágát választották. Eddigi eredményeik azt mutatják, hogy jól döntöttek.

– Hogyhogy nem egy csapatban játszanak, mert Vince az OSC, Vendel pedig a Ferencváros játékosa?

– Évekig együtt játszottak, előbb a szentendrei Kópé SE-ben, majd az UVSE-ben, ahol Benedek Tibor vezetésével nagyon jó alapokat kaptak. Felnőtt játékosként viszont elváltak útjaik, két évvel idősebb Vendel 2020-ban a Fradihoz igazolt, Vince pedig tavaly az OSC játékosa lett.

– Kinek szurkol, ha egymás ellen játszanak?

– Mindkettőjüknek. Kijárok a mérkőzéseikre, s amikor egymás ellen játszanak, akkor Vendel és Vince góljait is egyformán ünneplem. Néha egymás ellen is versenyeznek, a ráúszásban, mert mindketten nagyon gyors úszok. Aztán itthon megy a testvéri zrika. Vendel 52 másodpercet úszik százon, ami kiemelkedő. A legendás polós, Kárpáti Gyurika az ötvenes években 56-ot tudott, ami akkor csodálatos teljesítmény volt.

– Hol és hogyan ünnepelték a karácsonyt?

– Mind mindig, most is nálunk. Hazajött az Amerikában élő lányom, Alexa is két gyermekével, így tizennégyen ünnepeltük együtt Jézus születésnapját. Nagy öröm feleségemnek, Katicának és nekem is, amikor körbeálljuk a fát, s imádkozunk egymásért.

– Vendelék nem sokat pihenhettek, mert mindketten tagjai az Európa-bajnoki csapatnak. Mit vár tőlük a január negyedikén kezdődő horvátországi Eb-n?

– Az olimpiai éveben egy fiatal csapattal veszünk részt az Európa-bajnokságon. Ezúttal nem a győzelem a fontos, hanem, hogy ezek a fiatal játékosok megmutassák, hogy mire képesek. Mivel a hazai élmezőny nagyon széles, ezért nehéz lesz az olimpiai csapatba bekerülni, amely csak tizenhárom fős lehet. Ezért szurkolok az unokáimnak természetesen az egész csapatnak.

– Beszéljünk a nagyobb családjáról, az olimpiai mozgalomról. Nagyon ellentétesen fogadták a NOB döntését, amely szerint az egyéni számokban indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók a nyári párizsi olimpián.

– Tudomásul kell venni, hogy az olimpia a NOB tulajdona, ezért egyedül a vezetői dönthetik el, hogy ki indulhat a nyári játékokon. Thomas Bach, a NOB elnöke figyelembe vette az ENSZ javaslatát, azt, hogy nem lehet semmiféle diszkrimináció a részvétellel kapcsolatban. Az a 17 éves tornászlány, vagy az 26 éves orosz vívó mennyiben tehet az Ukrajnában zajló véres háborúról? Így is több sportágban az oroszok nem indulhatnak, mert már befeleződött kvalifikáció, vagy pedig a nemzetközi sportági szövetség nem engedélyezi részvételüket a versenyeken. Mivel az olimpia a világon a legnagyobb figyelemmel kísért rendezvény, ezért sajnos mindig politikai célokra is próbálják kihasználni.

– Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott interjúban azt mondta, hogy aggodalmaskodik a magyar csapat olimpiai eredményessége miatt. Van ok az aggodalomra?

– A nemzetközi média ugyan csak két aranyérmet és összesen 12 érmet jósol a magyar sportolónak Párizsban, de én ennél derűlátóbb vagyok. A három, az olimpiai eredményességet meghatározó sportágunk, a vívás, az úszás és a kajak-kenu közül ugyan az utóbbi kettő az elmúlt évi világversenyeken nem remekelt, de ez nem jelenti azt, hogy az olimpián ne szerezzenek érmeket, akár aranyakat is. A magyar sport ezért képes folyamatosan eredményes szereplésére az olimpiákon, mert nem csak egy-két sportágban sikeres. Ezért a nyári játékokon a birkózók, a cselgáncsozók, vitorlázók, sportlövők, az atléták is nyerhetnek érmet. Ezért úgy gondolom, hogy öt-hat aranyérmesünk lehet Párizsban, s mellettük pedig több sportolónk is felállhat a dobogóra.

– Magánemberként mit vár 2024-től?

– Az idén nyolcvankét éves leszek, de nem tétlenkedem. Tanítok a Testnevelési Egyetemen, a Corvinus Egyetemen és a győri Széchenyi István Egyetemen sporttörténetet. De nem csak beszélek a sport egészség megőrző hatásáról, hanem magam is gyakorolom. Rendszeresen úszom, reggelente pedig súlyt emelek. Így készülök én is a huszonhetedik olimpiára, amelyen versenyzőként, majd mint sportvezetőként részt vehettem. S amióta több lett a szabadidőm, sokat olvasok. Alig várom, hogy karácsonyra kapott könyveket elolvassam.

– Mit kíván a magyar sportolóknak az új évre?

– Legyenek boldogok és büszkék, akik már kiharcolták az olimpiai szereplést, akik pedig még nem, azok szerepeljenek eredményesen a kvalifikációs versenyeken. Hittel, önbizalommal, sérülésmentesen készüljenek a következő több mint hét hónapban az olimpiára, hogy ott tudásuk legjobbját nyújtva versenyezzenek, s ami nagyon fontos, tisztán. S bízom abban, hogy a világ ifjúságának sportszerű versenyzése az olimpián elősegítheti a megbékélést ebben a békétlen világban.

Írta a Magyar Hírlap