Utolsó (utáni) esély

Gercsák Szabina lemaradt a kontinentális kvótáról, de a tizenkilenc éves cselgáncsozó még nem mondott végérvényesen búcsút a riói olimpiának.

Lakner Gábor A guadalajarai Mesterek Tornájával befejeződött, kétéves kvalifikációs időszak végén lezárult a világranglista, amelyről nyolc magyar cselgáncsozó szerzett kvótát. Sem a közvetlenül kvalifikált, sem a kontinentális kvótához jutott versenyzők listájában nem található a 19 éves Gercsák Szabina neve, a mexikói viadalon ugyanis nem alakult kedvezően a 70 kg-os súlycsoport eredménye.

gercsak_szabina_u23

Gercsák Szabina sorsa még nem dől el végleg

A második versenynapon lépett tatamira a horvát Barbara Matić, akiért legalább annyira szorítottunk, mint honfitársainkért. Ahhoz, hogy a korábban birtokolt kontinentális kvóta visszaszálljon Szabinára, Barbarának minél jobban kellett volna szerepelnie, és közvetlenül eljutnia az olimpiára. A sorsolás azonban nem kedvezett: a súlycsoport nagyágyúja, Kim Polling várt rá az első összecsapáson. A papírforma érvényesült, a holland klasszis ipponnal győzte le, ami azt jelentette, hogy Szabina kontinentális kvótája végérvényesen elúszott.

Még egy utolsó (utáni) esélye azonban így is maradt a riói részvételre.

Húsz hely betöltéséről ugyanis az úgynevezett háromoldalú bizottság – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC), a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) és az adott sport világszövetségének (jelen esetben az IJF) képviselője – dönt. Feltétel, hogy a kvótát nem szerzett versenyző kérvényezze az indulást. Szabina mestere, Flórusz János arról tájékoztatta honlapunkat, hogy éltek az utolsó lehetőséggel.

A bizottságnak június tizedikéig kell tájékoztatnia a kérelmezőt az elbírálásról, tehát további tíz nap bizonytalanság vár a mesterre és a tanítványára. Szabina többször is hangsúlyozta, az ő ideje négy év múlva, Tokióban jöhet el igazán, de azért szeretett volna már most bemutatkozni a játékokon.

„Szabina nehezen viseli a helyzetet, ami azt hiszem, érthető. Motivációt kell neki találni a folytatáshoz, az olimpia nagy küldetés lett volna, megfelelő annak a szintnek, amelyen jár. Az újabb junior Európa-bajnokság már nem mozgatja meg a fantáziáját, hiszen azon nyert aranyérmet. Bízom benne, hogy még nem kell lemondanunk Rióról.”

A Hell Miskolci Judo Club vezetőedzője hozzátette, kifejezetten örül a szűkre szabott határidőnek, és nem csak azért, mert így kevesebb időt töltenek kétségek közepette. Elsősorban azért fontos a mielőbbi döntés, hogy utána kezdődhessen a felkészülés.

Tíz nap múlva eldől, lesz-e minek nekivágni.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS