„Van bennünk kis félelem”

Hét játékossal vesz részt Magyarország a franciaországi ifjúsági asztalitenisz-világbajnokságon. A fiúk csapatban a tíz között végeznének, a lányoktól kapitányuk meglepetésgyőzelmeket vár.

Pusztai Viola Extrém helyzettel kellett szembenézniük a héten a magyar ifjúsági asztaliteniszezőknek. Naponta érkeztek a hírek, hogy újabb ország lépett vissza a franciaországi Vendée régió központjában, La Roche-sur-Yon-ban november 29-én kezdődő ifjúsági világbajnokságtól. Ez nem most fordul elő először, hiszen a fiúcsapat tavaly Sanghajban Mexikó és Tunézia távolmaradása révén indulhatott a vb-n, csak akkor egészen más volt a helyzet. Leginkább anyagi okai lehettek annak, hogy a két ország versenyzői mégsem álltak asztalhoz Kínában.

Most azonban a visszalépések a párizsi terrorcselekmények miatt történtek.

Faragó Judit, a nemzetközi szövetség (ITTF) vezérigazgatója honlapunknak elmondta, hogy a sajnálatos események után három kérdést intéztek a francia kormányhoz. Egyrészt, hozzájárulnak-e a világbajnokság megrendezéséhez, másrészt, tervezik-e a helyszín biztonsági védelmének megerősítését, illetve a vízumköteles országok játékosainak a szokásosnál nehezebb lesz-e eljutniuk Franciaországba. A kormány az első két kérdésre igennel, utóbbira nemmel válaszolt.

A fiúcsapat a tízbe vágyik Forrás: MOATSZ

A fiúcsapat a tízbe vágyik  •  Forrás: MOATSZ

Annak ellenére, hogy a támadás hétvégéjén nemzetközi teniszversenyt rendeztek La Roche-sur-Yon-ban, amely rendben lezajlott, az ITTF is tapasztalta a nemzeti szövetségek aggodalmakat. Ezért számítottak visszalépésekre még az utolsó napokban is, de nem európai országoktól.

Ez valóban nem történt meg, sőt az európaiak egytől egyig éltek azzal a lehetőséggel, hogy betöltsék a felszabaduló helyeket. Köztük a magyarok is, akik közül a ranglista alapján csupán Majoros Bence és Imre Leila vehetett volna részt a vb-n. Aztán ahogy teltek napok, Bruckner Máté és Hartbrich Leonie neve is felkerült az indulók listájára, majd szerdán az is eldőlt, hogy a fiú- és leánycsapat is részt vehet a viadalon. Így Molnár István, Timafalvi Gergő, illetve Fehér Orsolya is elővehette a fiókból az útlevelét.

Az ifjúsági világbajnokságon való indulástól két szupererős ázsiai ország is visszalépett: Japán és Tajvan egyaránt túl kockázatosnak tartotta a franciaországi szereplést. A fiúk mezőnyében mellettük Angola, Brazília, Mexikó és Tunézia marad távol a versenytől, a helyüket a magyarok mellett belgák, csehek, kanadaiak, németek és románok vették át. A leányok mezőnyében szintén hat hely szabadult fel Algéria, Chile, Japán, Puerto Rico, Tajvan és Tunézia távolmaradása után, de csak öt ország – Belgium, Kanada, Magyarország, Németország és Szlovénia – élt a kínálkozó lehetőséggel, így húsz helyett tizenkilenc csapat száll harcba az elsőségért. A lebonyolítási rendszer szerint az első körben a négy hármas csoport első helyezettje csatlakozik a nyolc kiemelthez, és újabb négy hármas csoport küzd a nyolc közé jutásért. A tizenkettő között a csoportok első két helyezettje juthat a play-off-ba.

− Nagyon örülünk a lehetőségnek, még ha van is bennünk kis félelem – mondja Bátorfi Zoltán, a fiúk kapitánya. – Szülői beleegyezést kértem, hogy a játékosok utazhassanak Franciaországba. A vb-n nagyon fontos pontokat szerezhetnek ahhoz, hogy feljebb lépjenek a ranglistán, és a jövő évi Európa-bajnokságon ne kerüljünk hátrányba már a kiemeléskor. Ha csapatban az első tízben végeznénk, az nagy dolog lenne, és amennyiben Majoros Bence jó formában van, nem tartom kizártnak, hogy egyesben, illetve párosban Bruckner Mátéval eljuthat a nyolcaddöntőig. De alapvetően ugyanolyan mentalitást szeretnék látni a fiúktól, amilyet a szombathelyi nemzetközi viadalon mutattak.

Hartbrich Leonie biztatóan játszott a felnőtt Top 12-n. Forrás: MOATSZ

Hartbrich Leonie biztatóan játszott a felnőtt Top 12-n.  •  Forrás: MOATSZ

Persze sok minden függ a sorsolástól, ahogy azt már megszokhattuk. A fiúcsapat az elsőkörös csoportbeosztására − ahonnan a csoportgyőztesek csatlakozhatnak a második körbe a nyolc kiemelt mellé – nem panaszkodhat, hiszen Argentínát és Kanadát kapta. A lányok viszont belenyúltak a „jóba”. Egészen pontosan a belgákkal és az észak-koreaiakkal hozta őket össze a sors, s még ha a kiemelés alapján nem lehetetlen is a csoportból való továbbjutás, nem is lesz egyszerű.

− Bízom benne, hogy születnek meglepetésgyőzelmek – így Muskó Péter, a lányok kapitánya. – Csapatban mindig jobban érvényesülnek az erőviszonyok, de úgy gondolom, ahogy egyesben és párosban, ott is jöhetnek a bravúrok. Akkor lennék elégedett, ha sok hasznos videófelvétellel térhetnénk haza, azaz minél több győzelmet aratnának a lányok. Versenyszezon van, ezért nem nagyon tudtunk együtt készülni. Hartbrich Leonie a felnőtt Top 12-n bronzérmet szerzett, ő jó formában van, meglátjuk, a vb-n mire lesz képes.

A hétfős magyar csapat a két kapitánnyal szombat hajnalban utazott el a ifjúsági világbajnokság helyszínére. A viadal november 29-én a csapatküzdelmek első körével kezdődik, az egyéni versenyt december 2.-tól rendezik.

A sorsolás az ITTF honlapján megtekinthető: ITT

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS