Vereség a végére

Vereséggel zárta a budaörsi felkészülési tornát a női junior kézilabda-válogatott, miután 34-23-ra kikapott Dániától. Az együttes a második helyen zárt.

reb „Jó szórakozást kívánok a meccshez” – mondták a magyar stáb vezetői a hivatalos személyeknek a Dánia elleni találkozó kezdete előtt. Az első félidőt látva ironikus hangsúlyt is felfedezhetünk a mondottakban, lévén a budaörsi női junior-kézilabdatorna zárásán legfeljebb a lelátón helyet foglaló, „kettő darab” (annyi, megszámoltuk) dán szurkoló érezhette igazán jól magát.

faluvegi_dorottya_cseh04

Faluvégi Dorottyának sült a keze  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Sara Hald már az első percben úgy fogta meg egy kézzel a labdát, majd fordult be beállóban, ahogyan nagyon sokan szeretnének idehaza. A dánok 19-ese nem állt le, tarthatatlanul mozgott az egyébként nem túl acélos magyar védőfalban.

Már 4-0-ra vezettek az északiak, amikor a másik oldalon Pintér Zsanett meglőtte az első magyar gólt. Később Hámori Konszuéla cselezte be magát, majd Hornyák értékesített büntetőt, de a 13. percben – persze Hald találatával – már 10-4-re vezetett a rivális.

Monori Orsolya is pályára került, a jelenleg a NEKÁ-n rehabilitálódó és edző átlövő reptében zúdított nagyszerű gólt Althea Reinhardt kapujába. A kísérletezgetés jegyében kezdetben jellemzően átlövőket játszatott középen ifjabb Kiss Szilárd, a 20. perc környékén érkező Bouti Fruzsina irányító azonban remek lövéssel jelezte, helye van a posztján.

Látszott, nem véletlenül kontinensbajnok a dán együttes: a magyarok nem találták az ellenszerét a gyors és technikás játéknak. A házigazdák középen nem bírták tartani Haldot, és a kapus helyett érkező mezőnyjátékos is okozott gondot. Nem véletlen, hogy a magyar szövetségi edző a 18. percben már másodszor kért időt, s néha tehetetlenül dühöngött a kispad mellett. A félidei 19-14-es hátrány egészen hízelgő volt az összképhez képest.

A szülők, barátok, ismerősök alkotta közönség persze egy percre sem lankadt, és folyamatosan biztatta a lányokat. Kevés eredménnyel, hiszen tíz perccel a vége előtt a két dán drukker rászámolhatott volna a magyarokra (20-30). Az ezen meccsen a két csapat lévő különbséget jól jelezte az az eset, amikor mezőnyjátékos ragadt a kapuban, s ifjabb Kiss figyelmeztette Hornyákot: „Nézd már meg, ki van a kapuban, menj közelebb…”. Aztán Faluvégi gólját érvénytelenítették, mert vonalra lépett…

hamori_konszuela_cseh01

Hámori Konszuélát választották a torna legjobbjának  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Dánia megérdemelten győzött 34-23-ra (s megnyerte a tornát a magyarok előtt), de nincs miért sopánkodni, hiszen az erős ellenfelek ellen mutatkoznak meg az erények, és főleg a hibák.

A torna legjobbjának választott Hámori jól megérdemelt tábla csokival a kezében ecsetelte, milyen sokat jelentett a hazai közönség. „Nagyon jó meccset játszottunk a románok és a franciák ellen. A legutolsóra elfáradtunk kicsit, és nem tartottuk be, amit megbeszéltünk.”

„Európa legjobbja ellen léptünk a pályára, ráadásul a legjobb sorával játszott az ellenfél – mondta ifjabb Kiss. – Kicsit magas még ez a szint nekünk, bár annak ellenére túlzónak érzem a különbséget, hogy kétségtelenül jobb volt a dán csapat. Hasznos mérkőzés volt, hiszen modellezhettük az Izlandon ránk váró nyomást. Elosztottam a játékperceket, mert felállásokat akartam tesztelni. Gratulálok a csapatnak és a stábnak is, mert jó munkát végzett. A fő cél továbbra is, hogy eljussunk a korosztály utolsó világversenyére.”

NEMZETKÖZI NŐI, JUNIOR FELKÉSZÜLÉSI TORNA, BUDAÖRS
Magyarország–Dánia 23-37 (14-19)
Az előző mérkőzésen: Románia-Franciaország 34-28

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS