Virth Balázs: Boglárkával a vb után döntünk!

Kapás Boglárka edzőjével, Virth Balázzsal beszélgettünk tanítványáról, a gyorsúszás és a pillangó közötti egyensúlyról, a világbajnokság utáni útkeresésről és persze a tokiói olimpiáról.

Kapás Boglárka (MTI Fotó: Kovács Tamás)

– Mióta dolgozik Kapás Boglárkával?

– A riói olimpia előtt, 2016 januárjában kezdtük el a közös munkát.

– Milyen tanítvány?

– Nagyon jó, könnyű vele dolgozni, ilyen tanítványt kíván magának minden edző. Sportolóként maximalista, másrészt emberileg is csak jót tudok róla mondani. Ez azért különösen fontos, mert meg tudunk beszélni akkor is mindent, ha nehézségek adódnak. Partnerként kezeljük egymást.

– Bogi aktív a közösségi médiában is. Erről mit gondol?

– Nem zavar, mert úgy érzem, nem viszi túlzásba, annyit szerepel, amennyit kell. El kell fogadni, hogy a mai világban ezek a közösségi oldalak már szintén olyan fontos felületek, ahol az ember meg tudja mutatni magát. Bogi ráadásul szeret jótékonykodni, az UNICEF programjaiban részt venni, és alapvetően jó dolgok mellé állni, azaz alapvetően minél pozitívabb módon igyekszik használni ezeket a megjelenéseket, mert ugyanilyen pozitív a személyisége is.

– Szakmai szempontból eddig elégedett ezzel az évével?

– Kezdem a kétszáz pillangóval, amit 2018-ben kezdtünk el felépíteni. Elégedett lehetek, hiszen teljesítette az olimpiai kvalifikációs időt. Ez fontos volt, de azt is látjuk, miben kell még előrelépnünk. Ha van egy kis hiányérzetem ebben az évben, akkor az csak azért lehet, mert ezerötszáz gyorson is szeretném, ha úszna egy kifejezetten jó időt. Az országos bajnokságon egyébként azért nem indult nyolcszáz gyorson, mert „ütötte” a kétszáz pillangót.

– A világbajnokságon sem tud indulni minden számban?

Virth Balázs elégedett Boglárka eredményeivel

– Nem, mert ott pedig az ezerötszáz gyors üti a kétszáz pillangót, úgyhogy a tervek szerint csak nyolcszáz gyorson és kétszáz pillangón indul. De az ezerötszázat sem akarjuk hanyagolni, a júniusban  Barcelonában és Rómában adódó, két felkészülési verseny, azokon elindul.

– Nem tartanak attól, hogy a kétszáz pillangó esetleg a gyors rovására megy?

– Semmiképpen nem szeretnénk, ha így történne, és nincs is erről szó, mert egyiket sem szeretnénk feladni. Egyébként ő maga kérte 2017-ben, a riói olimpia után, hogy próbáljuk meg a vegyest és a kétszáz pillangót, és kicsit pihentessük a gyorsat. Mivel egyre szívesebben dolgozott és versenyzett pillangón, egyre komolyabban kezdtünk foglalkozni vele. Úgy vettem észre, hogy egyáltalán nem jelent plusz terhet neki, sőt, sokkal felszabadultabb. Tavaly a versenyszám Európa-bajnoka lett Glasgowban 2:07.13-as idővel, ami nagyon jó, de szeretném, ha az ideje idén 2:06-tal kezdődnie, mert az már világszinten is kiemelkedő.

– És mi a helyzet a gyorssal?

– Bogi azokban a számokban is tartja a magas szintet, ami rengeteg munkával jár. Semmivel sem úszik kevesebbet gyorson, mint eddig tette. A négyszázon szerzett olimpiai negyedik helye abszolút bravúr volt Rióban, nyolcszáz gyorson a legeredményesebb, abban a számban szerzett olimpiai bronzérmet, ebben lesz a legesélyesebb most is. Az ezerötszázat a világbajnoki bronzérme miatt nagyon nehéz lenne elengedni, de a júliusi, kvangdzsui világbajnokságon majd meglátjuk, milyen irányba érdemes továbbmennünk.

– Ez alatt azt érti, eldől, ráfekszenek-e a pillangóra?

– Igen. Pillangón 2017-ben 2:09-ről indultunk, ami abban az évben már 2:08 lett az országos bajnokságon, majd jött a már említett idő a tavalyi kontinensbajnokságon. Most az országos bajnokságon fáradtan is két tizedre megközelítette ezt az időt, amely az évnek és a felkészülésnek ebben a szakaszában nagyon jó jel. Nem akarok plusz terhet rakni rá, mert szeretném, ha továbbra is ennyire felszabadultan versenyezne! Úgy látom, ebben az évben benne van egy 2:06 eleji idő is. Bogi 26 éves, egész eddigi élete a gyorsúszásról szólt, természetes, hogy abban már nincs olyan nagy fejlődési lehetősége, mint a pillangóban.

– Mi az, amiben még pillangóúszásban fejlődnie kell?

– Leginkább abban, hogy a táv első felében ne maradjon le, és csiszolnia kell a fordulókon is. A táv második fele már jó. Bogi általában kétszázon olyan úszókkal versenyez, akik száz pillangón két-három másodperccel is jobbak nála, ebből is látszik, hogy az állóképességi mutatója mennyivel jobb.

– Hogy fog kinézni az idei évük?

– A naptár sűrű lesz, edzőtáborok és versenyek követik egymást. Érdemes megemlíteni, hogy már tíz nappal a világbajnokság előtt a helyszínre utazunk az akklimatizáció miatt. Az olimpiai felkészülés pedig 2020 januárjában indul egy thaiföldi edzőtáborral, a márciusi úszó országos bajnokságon pedig lezárul a kvalifikáció. Ekkor kiderül, ki milyen versenyszámban fogja képviselni Magyarországot Tokióban.

(MET / Vincze Szabolcs)