Vívás: Szilágyi Áron a NOB tagjaként is pástra lépne Los Angelesben

A jövő évi párizsi olimpián lejár Gyurta Dániel tagsága a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, a szervezet sportolói bizottságában, de a Magyar Olimpiai Bizottság javaslatot tehet, hogy ki váltsa. Amint arról augusztus 30-án beszámoltunk, az elnökség az ülésén úgy döntött: Szilágyi Áron lesz a magyar jelölt. Háromszoros olimpiai bajnok kardvívónk ma este a közösségi oldalán röviden vázolta az elképzeléseit, a versenyzői pályafutásáról pedig fontos bejelentést tett. Eszerint Szilágyi Áron a 2028-as olimpián, Los Angelesben NOB-tagként is pástra lépne.

Szilágyi Áron (fotó: MTI, Illyés tibor)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába 35 sportoló jelentkezhet a megüresedő négy helyre, a bejutáshoz pedig körülbelül 1000–1200 szavazatra lesz szükség. A jövő évi párizsi olimpián akár mind a hozzávetőleg tízezer sportoló is szavazhat. S az biztos, hogy a háromszoros egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron neve nem csak a vívók körében ismert.

„Benyújtottam pályázatomat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagságára. Megtisztelő, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) egyhangúlag támogatta pályázatomat az IOC sportolói bizottságába, így Párizs után eldőlhet, hogy aktív sportolóként a legmagasabb szinten is tudok-e majd a sportolói társadalom érdekében tevékenykedni. A feladattal ismerkedtem már az elmúlt években, hiszen klasszikus civil kezdeményezésként indítottuk el a Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fórumát, de tagja vagyok a MOB sportolói bizottságának, és évekig voltam tagja, illetve elnöke a Nemzetközi Vívószövetség sportolói bizottságának is” – írta ki szerda este Szilágyi Áron a közösségi oldalára.

Szilágyi Áron: Los Angelesről sem kellene lemondanom

Háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardvívónk leszögezte, hogy a NOB-ban is az élsportolók érdekvédelmét tűzné a zászlójára. – Terveim szerint a #MEEF programjait képviselném a legmagasabb szinten, hiszen a duális karrier, a pénzügyi életpályaprogram vagy az esélyegyenlőség kérdése globálisan is megoldásra vár. A flagship programokon túl persze lehetőség a sportolók helyzetének, felkészülésének és lehetőségeinek javítására mindig van, szóval igazi kihívás – fogalmazott Szilágyi Áron.

A versenyzői pályafutásáról pedig fontos bejelentést tett: – Az esetleges tagság nem befolyásolja, sőt támogatja az aktív sportolói pályafutást, szóval Los Angelesről sem kellene lemondanom – zárta a gondolatit a 34 éves Szilágyi Áron, megköszönve a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását.

Post Views: 3

JochaPress