Berki Krisztián Szombathelyen tér vissza

Szeptember 6–8. között közel harminc ország több mint 150 tornásza indul a szombathelyi világkupán, köztük olyasvalaki is, akit már régóta szeretnénk újra versenyezni látni: a Magyar Tornaszövetség tegnap bejelentette, hogy bő két év kihagyás után visszatér az olimpiai bajnok Berki Krisztián, az indulása pedig az első nagy lépés lehet a jövő évi tokiói ötkarikás játékok felé.

Krisztián edzőjével, Kovács Istvánnal (fotó: JochaPress)

A 2012-es londoni olimpián lólengésben győztes, emellett a szeren háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok tornász 2017 áprilisában ezüstérmet nyert a kolozsvári Eb-n, azóta viszont makacs vállfájdalmai miatt nem versenyzett, és két műtéten is átesett. Ám a legnehezebb időszakban sem tett le arról, hogy kijusson Tokióba.

Az idén 34 éves Berki korábban két olimpiáról is lemaradt. A 2008-as pekingi előtt a stuttgarti világbajnokságon ezüstérmes lett, és akkor csak az arany ért kvótát a szerspecialistáknak. A 2016-os riói olimpiát megelőző glasgow-i vb-n elég lett volna a dobogón végeznie, de a selejtezőben hibázott, így a nyolcas döntőbe sem jutott be, 11. lett.

A tokiói induláshoz az idei vb-n – ami október elején ismét Stuttgartban lesz – a szerenkénti döntőkben megint elegendő a dobogós helyezés, és ezúttal van egy „kerülő út” is a világkupa-sorozatból, de itt minden szeren csak egy kvótát osztanak ki. A 2018–2020-as időszakban nyolc kvalifikációs vk-t neveztek meg (a szombathelyi nincs köztük), és mindenkinek a három legjobb eredményét veszik figyelembe. Négy verseny már lement, idén még a cottbusi, a jövő év elején a melbourne-i, a bakui és a dohai következik. Azokat a versenyzőket, akik a vb-n megszerzik a kvótát, kiveszik a világkupa rangsorból, így nem kell feltétlenül megnyerni a sorozatot, de így sem egyszerű a feladat. Berki Krisztián persze ennél már nehezebbet is megoldott.

A szombathelyi világkupán az Arena Savariában a magyar színeket hat férfi és négy női tornász mindenképpen képviseli, sőt a rendező országnak lehetősége van versenyen kívül is indítani sportolókat. Berki Krisztián mellett a nyújtón tavaly Eb-bronzérmes Vecsernyés Dávid, a nőknél pedig a 2017-ben összetettben Eb-ezüstérmes Kovács Zsófia biztosan ott lesz a mezőnyben.

(MTI / mno.hu)