Bravúros továbbjutás

Bravúros, dánok elleni sikerrel továbbjutott az Európa-bajnoki selejtező tavaszi elitkörébe a leány U19-es labdarúgó-válogatott. A Turtóczki Sándor vezette csapatnak szüksége volt a három pontra és az azzal járó csoportelsőségre a biztos továbbjutáshoz, ez azonban előzetesen nem tűnt túl valószínűnek a csoport legerősebb együttese ellen.

Majer Dániel Legyőzte Dániát, azzal pedig csoportelsőként jutott az Európa-bajnoki selejtező elitkörébe az U19-es leányválogatott. Az előzetes erőviszonyok alapján a dánok ellen volt a legkisebb esély a győzelemre, türelmes játékkal és jó helyzetkihasználással mégis sikerült a bravúr.

Turtóczki Sándor csak dicsérni tudott Forrás: mlsz.hu

Turtóczki Sándor csak dicsérni tudott  •  Forrás: mlsz.hu

A tavaszi elitkörbe csak a csoportelsők jutnak tovább automatikusan, hozzájuk a legjobb tíz csoportmásodik csatlakozik. Ezt a helyet döntetlennel, sőt, nem túl nagy arányú vereséggel is elérte volna a magyar csapat, a harmadik helyen záró szlovákok ugyanis 10-1-re kikaptak a dánoktól, Montenegrót pedig a mi 6-0-s sikerünkkel szemben csak 4-2-re verték. Igen ám, de ezzel is rossz helyzetbe kerültünk volna a második helyezettek rangsorában.

Matekozni mégsem kell!

A találkozó első percétől nyilvánvaló volt, hogy a magyar válogatott a stabil védekezést helyezi előtérbe, és nem labdabirtoklásra, hanem a védőharmadban szerzett labdák minél hatékonyabb megjátszására törekszik. Az első félórában még nagyon látszott, hogy a lányok minden erejét leköti a védekezés, utána azonban fokozatosan felbátorodtak, és egyre több támadást vezettek.

A második félidőre pedig olyannyira belejöttek, hogy már-már számítani lehetett a vezető gólra, amelyet végül a 70. percben Gelb Mónika meg is szerzett. Kontratámadás során Szakonyi Emese lódult meg a jobb szélen, és az ő beadását továbbította a rövid sarokba az érkező Gelb. A dánoknak egyáltalán nem jutott idő összeszedni magukat, három perccel később ugyanis Süle Dóra is betalált, aki ugyancsak ellentámadás végén, tizenöt méterről lőtt, két csel után a hálóba. A hátralevő időben a dánok mindent egy lapra feltéve rohamoztak, erőfeszítéseik azonban mindössze kapufára voltak elegendőek, a magyar csapat 2-0-ra nyert, és legyőzte a toronymagasan esélyesebb vetélytársat.

„Igazi csapatként működtünk ma, a lányok elszántak voltak, minden taktikai utasítást pontosan betartottak, végig jól védekeztek. A második félidőben már a középpályánk is kitűnő volt, veszélyes támadásokat vezettünk. Az erőnket is sikerült jól beosztani, és a végén plusz energiákat mozgósítani. Csak gratulálni tudok a lányoknak, nagyon szép munkát végeztek” – nyilatkozta az mlsz.hu-nak Turtóczki Sándor vezetőedző.

NŐI U19-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, MONTENEGRÓ
Magyarország–Dánia 2-0 (0-0)
Magyarország: Varga Luca – Fél Patrícia, Csigi Eszter, Németh Hanna, Pilán Tímea (Fél Alexandra, 46.) – Grúber Brigitta, Turányi Lilla, Csányi Diána – Szakonyi Emese, Süle Dóra (Kiss Stella, 86.), Krascsenics Petra (Gelb Mónika, 60.)
Gólszerzók: Gelb (70.), Süle (73.)
A csoport végeredménye
1. Magyarország 7 pont, 2. Dánia 6, 3. Szlovákia 4, 4. Montenegró 0

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS