Bronzmeccs az A-ért

Kikapott az elődöntőben a női U20-as válogatott a podgoricai B divíziós Európa-bajnokságon, a szlovének győzték le 66-56-ra. Így a döntőről igen, az A divízióról azonban még nem kell lemondania, azt ugyanis a bronzmérkőzésen kiharcolhatja, a csoportkörben már legyőzött cseh együttes ellen.

Majer Dániel A döntő és talán ami még ennél is fontosabb az A divíziós tagság kiharcolása volt a női U20-as válogatott célja a montenegrói Európa-bajnokság elődöntőjében. Egyelőre egyik sem sikerült, csüggedésre azonban nincs ok, a lányok a bronzmérkőzésen javíthatnak, hiszen az első három lép feljebb.

Az elején volt mit megbeszélni Forrás: fiba.com

Az elején volt mit megbeszélni  •  Forrás: fiba.com

Előzetesen a magyar csapat jobb a lepattanózásában, a szlovének pedig a külső embereikben bízhattak. Ennek ellenére a lepattanók szedésében a szomszédaink bizonyultak jobbnak, míg a külső embereiket nem tudtuk kikapcsolni.

No, de nézzük, mi történt a találkozón.

Horváth Bernadett, a csapat első számú irányítója a horvátok ellen kapott pihenőt követően visszakerült a kezdő ötösbe, ennek ellenére kicsit beragadt a rajtnál az együttes. A szlovénok 7-0-val nyitották az első negyedet, a mieink első kosarát két és fél perc elteltével Dubei Debóra szerezte. Szomszédaink gyorsan válaszoltak, Imreh Ajtony szövetségi kapitány pedig időt kért. Nem sokat segített. Pontatlanul, sokszor ötlettelenül játszott a csapat, több gyorsindításos kosarat kapott, erőltette a hárompontos dobásokat. Kicsit az volt az ember érzése, mintha a mérkőzés végén próbálnák behozni tetemes hátrányukat a lányok, azért sietnek, pedig még csak az első negyedben jártunk (11-21).

A második negyed ugyanott folytatódott, ahol az első abbamaradt, két kihagyott hárompontos kísérletre triplával válaszoltak a szlovénok, amire újabb rontott távoli magyar dobás következett. Ezután mintha varázsütésre elkezdett volna működni a támadójáték, szemmel láthatóan gyorsabban járt a labda kézről kézre, Markó Dorina a játékrész negyedik percében elsüllyesztette a magyarok első hárompontosát, melyet nem sokra rá Horváth Bernadett zsinórban két triplája követte. Fel is jött a csapat két pontra. A szlovénokat szemmel láthatóan megzavarta a hirtelen magyar feltámadás, tőlük addig szokatlan dolgokat, például lépéshibákat követtek el. A félidő végét azért megnyomták, és majdnem visszaállították az első negyed végi különbséget (27-35).

Hason csúszva sem ment Forrás: fiba.com

Hason csúszva sem ment  •  Forrás: fiba.com

A szünet után egy ideig újra jól ment a játék a magyaroknak, sikerült 3 pontra visszazárkózniuk. De azt ismét visszaesés követte, 11 pontra elhúztak a szlovének, és a negyedet 7 pontos hátrányban zárta a magyar csapat (44-51).

Az utolsóban sok minden már nem változott, tisztes távolból követte ellenfelét a válogatott. Szűk három perccel a vége előtt még felcsillant ugyan a remény, Imreh Ajtony együttese 5 pontra feljött, de zsinórban két támadást pont nélkül zárva, védekezésben kétszer faultolva, hirtelen ismét kilenc pontra nőtt a differencia, amelyet a végén még egy büntetővel megtoldott az ellenfél, és 66-56-ra győzött.

A magyarok legponterősebb játékosának Horváth Bernadett bizonyult, 20 egységével ugyanannyit dobva, mint a szlovének legjobbja, Annamaria Prezelj.

A mérkőzés teljes statisztikáját ITT érheti el.

A bronzmérkőzésen Csehország válogatottja lesz az ellenfél, amely az elődöntőben a litvánoktól kapott ki, 72-51-re. A cseheket az A csoport első mérkőzésén 72-57-re verte a magyar csapat múlt vasárnap, a mérkőzés tudósítását ITT újra elolvashatja.

U20-AS NŐI B DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, PODGORICA (MONTENEGRÓ)
Elődöntő
Magyarország–Szlovénia 56-66 (11-21, 16-14, 17-16, 12-15)
Magyarország: Dubei 15, Weninger 2, Horváth B. 20, Kuttor 3, Nagy 4. Cs.: Bach 2, Dobos 4, Markó 6

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS