Bronzot varázsolt a kardtündér

Pusztai Liza, remek vívással, bronzérmet szerzett élete első kadet-világbajnokságán. A 14 éves kardozó az elődöntőben a későbbi győztes szingapúri versenyzőtől szenvedett vereséget. A fiú párbajtőrözők a reményekkel ellentétben már a viadal korai szakaszában búcsúztak.

Pusztai Viola „Tíz, tíz, tíz, tíz” ‒ kézilabda-mérkőzésen nem ritka ez a rigmus, s már-már a győri szurkolók is rászámolhattak az FTC-re Dabason a női Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, amikor több száz kilométerre, a franciaországi Bourges-ban a kadetvívó-világbajnokságon ezt Pusztai Liza megtette a kolumbiai Jessica Yolima Morales Linaresszel a kardozó lányok negyeddöntőjében. Játszi könnyedséggel ‒ ahogy egyébként is vív ‒ múlta felül 15-5-re.

Lizán sosem lehet látni, hogy bárkitől vagy bármitől félne, a vb előtt azonban elmondta, sokkal erősebb mezőnyre számít, mint az újvidéki Európa-bajnokságon, amelyet végül megnyert. Elsősorban az amerikaiaktól tartott, pedig amelyikkel összekerült, az vesztesen hagyta el a pástot. Az elődöntőig zsenge kora ellenére ‒ még csak májusban lesz tizenöt éves, azaz serdülő ‒ rendkívül magabiztosan menetelt. A nyolc között a dél-koreai Ha Dag-dzsong még a tizedik tust sem érte el, amikor a BVSC kitűnősége bevitte a győzelmet érőt.

12919637_10154932398378018_1598459234020097805_nAz elődöntőben a szingapúri Iven Lau ellen az asszó közepéig remekül vívott, a szusszanásnyi szünetre még az ő 8-5-ös vezetésekor vonultak. Ezután azonban szemmel láthatóan úrrá lett rajta az izgalom, s hiába jött a “Megcsinálod, kicsilány!”-biztatás a lelátóról, az ellenfele azt kihasznált, s miután fordított már nem adta ki a kezéből a győzelmet. Így Bódy István és Bódy Benjámin tanítványa 14 évesen, élete első korosztályos világbajnokságán bronzéremmel zárt.

A juniorok között!… És később kiderült: a világbajnok győzte le.

Az Eb-n ezüstérmet szerző Bérczy Dorottyának, illetve az ötödik helyen végző Kern Biankának a világbajnokságon kevesebb babér termett. Bár a 32 között mindketten vezettek amerikai, illetve német ellenféllel szemben, abban a körben befejeződött a versenyük.

Remek szezon után (v)érmes reményekkel utaztak a kadet párbajtőröző fiúk az Eb-re, majd a vb-re is. Előbbin csapatban fel is állhattak a dobogó tetejére, közös sikerre azonban Bourges-ban nem lesz módjuk, lévén, nem rendeznek klasszikus csapatversenyt. Így mindannyian az egyéniben akarták megmutatni tudásukat.

A magyarok Fortunájának reggel nem csörgött a vekkere, s mire délután egyre a Creps du Centre-be ért, már sarkon is fordulhatott. Andrásfi Tibor ugyancsak későn ébredt, amikor a brit George Morris már 14-9-re vezetett ellene. Onnan még egyenlített, az utolsó találatot azonban nem ő vitte be, így már a 64 között letehette a párbajtőrt.

A szezonban két európai körversenyen is diadalmaskodó Nagy Dávid sem jutott sokkal tovább. A csoportkört hat győzelemmel a második helyen záró vívó már a 32 között összeakadt azzal az olasz Alessio Preziosival, aki az Eb-n a nyolc között jelentette a vesztét. Akkor 15-10-re, most 15-12-re nyert úgy, hogy az asszó alatt Nagy végig futott az eredmény után.

A „pechvogel” jelzőt csak azért nem ő kapja, mert Koch Máté még szerencsétlenebb vereséget szenvedett a végül bronzérmet szerző Jakub Jurkától. 14-14-es állásnál megflesselte ellenfelét, egylámpás tust szúrt, csak nem tudta kikerülni a meglehetősen nagydarab cseh fiút. Miután a földre döntötte, sárgát kapott, s mivel már volt egy neki, így a találatát törölték, a piros lap miatt pedig az ellenfélnek járt a győzelmet jelentő tus.

A fegyvernemben tiszta olasz döntőt rendeztek, Daniel De Mola és Gianpaolo Buzzachino végletekig kiélezett harcából előbbi jött ki győztesen, és lett világbajnok. Az Eb-n dobogóra állók közül ezúttal senki sem szerzett érmet.

KADET-VILÁGBAJNOKSÁG, BOURGES (FRANCIAORSZÁG)
Férfipárbajtőr egyéni, 130 induló
Csoportkör: Nagy Dávid 6 győzelem/0 vereség, Koch Máté 4/1, Andrásfi Tibor 4/2
A 64 közé jutásért: Andrásfi‒Arnault (malájziai) 15-7
A 32 közé jutásért: Nagy‒Ozolcer (török) 15-9, Koch‒Macska (román) 15-11, Andrásfi‒Morris (brit) 14-15
A 16 közé jutásért: Koch‒Jurka (cseh) 14-15, Nagy‒Preziosi (olasz) 12-15
Világbajnok: Daniel De Mola (Olaszország), 2. Gianpaolo Buzzacchino (Olaszország), 3. Adrian Thein-Sandler (Egyesült Államok) és Jakub Jurka (Csehország), …18. Nagy Dávid, …24. Koch Máté, …43. Andrásfi Tibor
Női kard egyéni, 82 induló
Csoportkör: Bérczy Dorottya 5 győzelem/0 vereség, Kern Bianka 5/1, Pusztai Liza
A 32 közé jutásért: Kern‒Csu (hongkongi) 15-5, Bérczy‒Ferrari (olasz) 15-12, Pusztai‒Merriam (amerikai) 15-8
A 16 közé jutásért: Pusztai‒Ilieva (bolgár) 15-8, Kern‒Funke (német) 10-15, Bérczy‒Linder (amerikai) 11-15
Nyolcaddöntő: Pusztai‒Morales (kolumbiai) 15-5
Negyeddöntő: Pusztai‒Ha (koreai) 15-9
Elődöntő: Pusztai‒Lau (szingapúri) 13-15
Világbajnok: Iven Lau (Szingapúr), 2. Larissa Eifler (Németország), 3. Pusztai Liza (Magyarország) és Sarah Noutcha (francia), …17. Bérczy Dorottya, …19. Kern Bianka

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS