DVSC: Az egyesület elnöke a kétes megítélésű új tulajdonosi kör után nyomozott – ezt sikerült kiderítenie

Mint ismert, a Debreceni VSC nyáron kezdett együttműködni az örményországi Noah Grouppal, amelynek két vezetője van, az örmény Roman Gevorkján és az elzászi francia-német, Ike Thierry Zaegel. Előbbi Jerevánban székel, utóbbi pedig Párizsban. Kósa Lajos, a DVSC egyesület elnöke a napokban a kelet-európai üzletembert kereste fel, de ígérete szerint októberben majd a francia fővárosba is ellátogat – írja a civishir.hu.

A jövő heti igazgatósági ülés után válik a Noah Group a DVSC többségi tulajdonosává – mondta Kósa Lajos, hangsúlyozva azt is, hogy

a szerződésben vállaltakat eddig az örmények maradéktalanul teljesítették, azaz határidőre megérkezett a mostani, 300 ezer eurós részlet, majd ezt követően a 700 ezer eurós is a DVSC Futball Zrt. számláját gazdagítja.

Az örmények tehát eddig minden vállalásukat teljesítették ahhoz, hogy többségi, 51 százalékos tulajdont szerezzenek az NB I-es csapatot működtető cégben. A kisebbségi tulajdonos az önkormányzat és a DVSC egyesület marad.

– Az együttműködésben a magyar jogot és a magyar bíróságot jelöltük meg irányadónak – emelte ki Kósa Lajos, vagyis ha bármi vita lenne, akkor azt itt tárgyalják, de erre remélhetőleg nem kerül sor, jegyezte meg. A szerződésbe ugyanis olyan garanciákat építettek be, hogy Debrecen nem bukhat, mondta. Amennyiben nem teljesíti a befektető a vállalásaikat, a DVSC egyesület visszavásárolhatja az általa eladott részvényeket, méghozzá egy előre meghatározott áron. Így az egymillió euróból zárolnak annyit, hogy ha esteleg vissza kell vásárolni, akkor azt akadálytalanul megtehessék. – Magyarán: ülni fogunk a pénzen – így Kósa.

Kósa Gevorkján révén találkozott az örmény labdarúgó-szövetség elnökével, Armen Melikbekjánnal, aki az UEFA végrehajtó bizottságának a tagja, azaz Európában is jegyzett sportdiplomata.

– Az elnök úrtól négyszemközti beszélgetésen érdeklődtem a Noah Group helyzete iránt, és megtudtam, hogy mint új beszállók a futballban, az ottani vállalásaikat is hiánytalanul teljesítették. Az örmény korcsolyázók elnökasszonya révén az örmény üzleti élet néhány prominenseivel is találkoztam, és mindenkitől jó referenciát adott a Gevorkjánokról.

A jereváni látogatás tovább erősítette a hitet, hogy a DVSC többségi tulajdona jó kezekbe került, mondta Kósa Lajos, majd hozzátette:

“Ez a társaság vállalta, a DVSC-t felhozza egy olyan szintre, hogy értelme legyen európai kupaszereplésről beszélni”.

A vállalásukat ráadásul úgy tették, hogy erősen támaszkodnak a helyi utánpótlásnevelésre, még úgy is – hangsúlyozta Kósa -, hogy a pallagi utánpótlásbázisban nem szereztek többséget, és az továbbra is az önkormányzat, a Debreceni Egyetem és a DVSC Futball Zrt. tulajdonában van, méghozzá egyenlő arányban.

Mi lehet az örmények célja? – szegezte a kérdést a civishir.hu Kósa Lajosnak, aki úgy válaszolt: a motivációjuk nyilván az, hogy egy eredményes klubot építsenek, mert csak azok után lehet egyáltalán pénzügyi eredményről is beszélni. Amit vállaltak, azt teljesítették, ismételte meg, a klub finanszírozása most rendben van, szponzorokat is hoztak. Arra a felvetésre, hogy az eredmények mégsem jönnek, és a csapat játéka is aggodalommal tölti el a szurkolókat, a politikus úgy válaszolt,

ő sincs lenyűgözve, és nagyon reméli, hogy mielőbb magára talál a gárda. A kiesést elképzelhetetlennek tartja.

A hajdúsági portál azon felvetésére, hogy a Kicker német sportmagazin szerint nem éppen diadalittas utat jártak be a jerevániak a lettországi Daugavpilsben, a németországi Krefeldben, valamit az itáliai Sienában, Kósa Lajos úgy reagált, hogy az olaszországi érdekeltségeiket haszonnal értékesítették, a másik két esetben pedig vélhetően nem építettek be az együttműködésbe olyan garanciákat, mint Debrecenben, és nem járhattak el olyan körültekintően a felek a megállapodáskor, mint most, a DVSC esetében. A Noah Group is viszonylag új szereplő a futballpiacon – jegyezte meg.

A portál újabb kérdésére, hogy csalódott-e amiatt, mert a DVSC-t nem sikerült közösségi klubként működtetni, Kósa Lajos úgy válaszolt: nem is lehetett reálisan ez a cél, hiszen egyfajta társadalmasítás érdekében hozták létre a DVSC egyesületet, hogy a holdudvarában megjelenjenek a helyi gazdasági élet fontosabb szereplői és az egyetem képviselői, és ez most is feltett szándék. Ugyanakkor az egyesület egy másik, ugyanilyen fontos céljaként azt határozták meg, hogy a csapat finanszírozására hosszabb távú megoldást találnak. Az egyesület önállóan erre képtelen, mondta határozottan, kiegészítve azzal, hogy ha a debreceni gazdaság a továbbiakban ilyen ütemben növekedik, akkor majd évek múltán esetleg lehet szó róla. Példaként említette, hogy a Barcelonánál vagy a Bayern Münchennél sem az egyesületi tagok dobják össze a büdzsét, hanem a szponzorok, valamint ezen a szinten a klubok – játékoseladásból, merchandise-ból, jegybevételből származó – bevételei is jelentősek.

Ennek kapcsán még megjegyezte, hogy a DVSC brandjének a cégbíróságon levédett joga – amivel eddig a DVSC Futball Zrt. rendelkezett – sem a többségi tulajdonosra, hanem az önkormányzatra száll át a jövőben. Kósa Lajos szerint ez is mutatja a befektetőt korrekt hozzáállását, így Debrecenben nem fordulhat elő az, mint Újpesten, ahol a külföldi tulajdonos a címer megváltoztatásával borzolta éveken át a szurkolók idegeit.

– A mi befektetőink tisztában vannak vele, és tiszteletben tartják azt, hogy a DVSC Debrecen márkája, brandje. A Loki debreceni, és az is marad – mondta.

Nem bír leállni a piac: Háromszoros bajnok igazolhat az NB I-be

Tags: