Együtt aludt a Puskás-díjjal

Az utóbbi évek, sőt évtizedek legnagyobb egyéni sikere a magyar labdarúgásban Zsóri Dániel Puskás-díja. A Mol Fehérvár FC 18 éves csatára a trófea 2009 óta íródó történetében első magyarként győzött az idény legszebb góljainak kiírt szavazáson. A milánói Scala színpadán megtartott hétfői ünnepség nemcsak neki, hanem a magyar futballnak is óriási siker.

Szöllősi György megajándékozta Zsóri Dánielt (fotó: Kurucz Árpád)

Bár jó negyven percet késett a milánói járat, hatalmas médiaérdeklődés fogadta Zsóri Dánielt, a Puskás-díj első magyar nyertesét az egyik vecsési szállodában. Az elmúlt idény legszebb góljának szerzője az obligát mondattal köszöntötte az újságírókat: „Óriási megtiszteltetés nekem, hogy én lehettem a valaha volt legnagyszerűbb magyar labdarúgóról elnevezett díj első magyar nyertese.”

Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete, aki az első pillanattól kezdve támogatta a legismertebb magyar labdarúgóról elnevezett díj megalapítását, egy replika Puskás-mezzel ajándékozta meg a 18 éves játékost, aki a díjátadó ünnepség után azonnal felhívta az Arad megyei Simonyifalván lakó szüleit. Édesanyja már abban a pillanatban sírva fakadt örömében, amikor a televízióban kimondták a fia nevét, és azt is megtudtuk, hogy Dani – végtére is még alig nőtt ki a gyerekkorból… – a hétfő éjszakát úgy töltötte, hogy együtt aludt a Puskás-díjjal.

(Haász Tibor, Tőzemiske polgármestere – ehhez a kisvároshoz tartozik közigazgatásilag Simonyifalva – az MTI-nek elárulta, hogy a település díszpolgárává avatják a falu most már világhíres szülöttjét.) Lapunk felvetésére, miszerint kevés labdarúgónak adatik meg, hogy a csúcson kezdje pályafutását, a fiatal játékos így reagált: „Nyomasztani semmiképp nem fog az a tudat, hogy innen már nehéz feljebb jutni, ellenkezőleg: motivál, az eddiginél is keményebb edzésmunkára sarkall.

Már a gála előtt, amikor a milánói Scalában vonultak előttem Messitől Van Dijkig a nagyobbnál nagyobb sztárok, azt mondtam, hogy nem is annyira az ünnepség kezdetét várom, hanem hogy hazaérjek, és folytathassam az edzéseket.

Sajnos két hete sérült vagyok, de már rettenetesen szeretnék bemutatkozni a Mol Fehérvár csapatában. Cseppet sem tartok attól, hogy fejembe szállna a dicsőség, de ha netán mégis így történne, a rutinos társaim, Juhász Roland és Huszti Szabolcs, no meg Kovács Zoltán sportigazgató egy baráti tockossal visszarángatnának a földre.”

A továbbiakban megtudtuk, hogy kiállni a Scala színpadára talán még nehezebb volt, mint berúgni az emlékezetes ollózós – és győztes! – gólt a Fradinak. Zsóri megkapta azt a kérdést is, hogy mit szól a románok vélekedéséhez, miszerint szomszédaink magukénak mondják a Puskás-díjat.

„Kicsit erős kérdés…, de én mindenképp magyarnak tartom magam, románul nem is beszélek, kilenc éve Magyarországon játszom. Ha egyszer szóba kerül a válogatottság, nem vitás, hogy a magyart választom” – mondta határozottan Zsóri.

A sajtóeseményen ott volt Kovács Zoltán, a Mol Fehérvár FC sportigazgatója is, aki megerősítette: Zsórit kiváló centernek tartja, és biztos, hogy rövid időn belül bemutatkozik az első csapatban, sőt ha sérülése nem akadályozza, a debütálás már meg is történt volna.

„Nem véletlenül igazoltuk le Danit, komoly potenciált látunk benne, és ez teljesen független a Puskás-díjtól. Már csak azért is, mert a nyáron még nem is sejtettük, hogy elnyeri a trófeát” – mondta a sportvezető.

(mno.hu / Ch. Gáll András)