Élet+Stílus: Kovács István és Erdei Zsolt már nem haragszik egymásra

A Blikk szemléjéből kiderül, hogy a két bunyós barátsága a kilencvenes évek elején kezdődött: a néhány évvel idősebb Kovács felkarolta Erdeit, szinte mindig mindenhol együtt voltak és „minden hülyeséget is közösen csináltak”, olyan jól kijöttek egymással.

Csötönyi Sándor 1996-tól 2017-ig volt a szövetség elnöke, őt követte a poszton Erdei. Az ökölvívásba 2013 és 2018 között 4 milliárd forint áramlott, a busás támogatás eredményekben azonban nem mutatkozott meg.
A 2020 augusztusában lemondott Erdei mellett az elnökségének utolsó másfél évében Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő dolgozott mellete pénzügyi biztosként, miután a 2018. augusztusi budapesti ifjúsági bokszvilágbajnokság szervezésére szánt keretet a szövetség 300 millió forintnál is többel lépte túl. Az ügyben ügyészségi vizsgálat is indult, ám nem találták meg a felelősöket.

Aki bokszol, számoljon vele, hogy a padlóra kerül – akkor is, ha sztár

Nagyon menő felsétálni a ringbe jobb- és balegyeneseket imitálva, rapzene dübörgésével a háttérben, de amikor elcsattan egy-két kijózanító pofon, és elsötétül a kép, rögtön más megvilágítást kap a boksz. Ráadásul a szakemberek szerint lelkileg nehezebb ez a sport, mint fizikailag.

Kovács végül arról beszélt, az ő dolga az, hogy mindent megtegyen a magyar ökölvívás sikeréért, és ezért hajlandó mindenkivel összefogni. „Ami kettőnk között történt, azt természetesen nem tudom, de nem is kell elfelejteni, sokkal fontosabb, mondhatni szent a közös célkitűzés. Szerencsére kibékültünk Madárral. Aki ismer, az tudja, nem tudok haragot tartani senkivel.”
Kovács erre az időszakra így emlékezett vissza: „Mondtam is neki, miután akkor már úgy volt, ő lesz az új elnök, rám mindenben számíthat. De mivel kijelentkeztem, addig nem jövök vissza a szövetségbe, amíg Csötönyinek ott bármilyen feladata is van, nem megyek be a terembe, de látványos lenne, ha mi hárman találkoznánk és együtt mennénk oda. Odamentem a találkozóhelyre, ők nem jöttek… Pontosan tudom, hogy kiszivárgott a tervünk, ők pedig megijedtek. Zsolt elnök lett, és mit ad Isten, Csötönyit megválasztotta tiszteletbeli elnöknek. Mintha csak azt üzenték volna, Kovács István takarodj a francba, nem vagyunk rád kíváncsiak! És ebbe a játékba Zsolt belement. Nekem itt ért véget a barátságom vele.”
Kovács István a nyáron interjút adott a hvg360-nak, amelyben beszélt a magyar ökölvívás és a sportági szövetség helyzetéről is. Arra a felvetésre, hogy a jelentős sikerek mind az amatőröknél, mind a profiknál jó ideje elmaradnak, és a legutóbbi olimpián is csupán egyetlen bokszoló képviselte Magyarországot, miközben a szövetségnél százmilliók tűntek el, úgy válaszolt: „mindenki pontosan tudja, ki volt az elnök az alatt a húsz év alatt, amíg a szakma lezüllött, és azt is, hogy ki vezette a szövetséget, amikor eltűnt sok száz millió forint állami pénz. A magyar ökölvívás nem pár év alatt omlott össze, több évtizedes folyamatról van szó. A vezetők felelősek a szakmai és gazdasági katasztrófáért, az más kérdés, hogy nem jár érte felelősségre vonás.”
Közös interjút adott Kovács Kokó István és Erdei Zsolt a Story magazinnak, amelyben arról beszéltek, már nem haragszanak egymásra. Mindkét világbajnok ökölvívó dolgozik az RTL Sztárbox című műsorának, előbbi a szakmai vezető, utóbbi a versenyzőket készíti fel. Úgy tűnik, azután, hogy évekig nem beszéltek, a műsor közelebb hozta őket egymáshoz.
A következő elnök Bajkai lett, aki idén januárban egészségi állapotára hivatkozva mondott le, áprilisban pedig elhunyt. A helyére Kurtucz Csabát választották meg, aki októberben mondott le, de előbb különféle visszaélésekkel vádolta meg az elnökséget és a hatóságokhoz fordult. Az elnökkel együtt visszaadták a mandátumukat az elnökségi tagok is, akik szerint viszont éppen hogy ő bánt pazarlóan a szövetség pénzével, ráadásul mandátumának első szakaszában munkaszerződés nélkül vette fel a fizetését.

A két ökölvívó a barátsága kezdetéről és arról is beszélt, mikor vált fagyossá a kapcsolatuk.

Amikor azonban 2013-ban Kovács lemondott a Magyar Ökölvívó Szakszövetségben betöltött tiszteletbeli elnöki pozíciójáról, mert az akkori elnök, Csötönyi Sándor ténykedéséhez nem akarta a nevét adni, sok minden megváltozott. Ezt követően megkereste Erdeit és egy harmadik ökölvívót, Balzsay Károlyt, velük akart összefogni a szövetség megreformálása érdekében. Előbbi nem akart belefolyni az ügybe, utóbbi támogatásáról biztosította Kovácsot, ám miután néhány hónappal később szövetségi kapitánnyá nevezték ki, már nem ragaszkodott annyira az együttműködéshez. Később megint változott a helyzet: Erdei és Balzsay közösen dolgozott azért, hogy Csötönyit leváltsa.
A november 18-i rendkívüli közgyűlésen végül ügyvezető testület felállításáról döntött a tagság. Az esemény előtt az elnök, az elnökségi tagok, illetve a vezető tisztségviselői posztra aspirálók – köztük Kovács István – közös nyilatkozatot tettek, amelyben javasolták egy ügyvivői testület létrehozását. A tagok szombati döntése alapján Rácz Attila, Berkó Lajos és Juhász Roland irányítja határozatlan ideig a szövetséget.
Erdei erre úgy reagált: „Fáj, hogy másokra hallgattam, és nem a saját belső ítéletemre. De ami a legjobban fáj, eltávolítottak Kokótól. Féltek tőle mert túlságosan őszinte, mindig elmondja a véleményét. Vannak dolgok, amikben szeretnék olyan lenni, mint ő…”

Írta a HVG

A Élet+Stílus: Kovács István és Erdei Zsolt már nem haragszik egymásra bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.