Elsöprő Wolves-siker

Sima győzelmet aratott a Budapest Wolves az U19-es amerikaifutball-bajnoki döntőben a Miskolc Steelers ellen. A címvédő 34-0-ra nyert, és zsinórban harmadszor lett aranyérmes.

STJ Nehéz volt parkolót találni szombaton kora délután a Lomb utca-Rozsnyai utca kereszteződésében és a környéken. Az Angyalföldi Sportközpontban rendezték meg ugyanis az U19-es amerikaifutball-bajnoki döntőt a Budapest Wolves és a Miskolc Steelers részvételével, és a Junior Bowl mintegy kétszáz nézőt vonzott, ami utánpótlásmeccs esetében igencsak tisztes érdeklődés. Pontosabb lenne persze néző helyett fanatikust írni, hiszen azoknak a többsége, akik az aranycsatát választották maguknak hétvégi szórakozásnak, nem csendes érdeklődőként ücsörögött a Láng-pálya lelátóján, vagy támasztotta a játékteret övező kerítést. A találkozó elejétől a végéig hangpárbajt vívott egymással a két tábor, a hangulatra tehát nem lehetett panasz. A rendezők arra is gondoltak, hogy a sportág rejtelmeiben kevésbé jártasak is élvezhessék a meccset: a sportcsatorna egyik NFL-szakkommentátorát, Kovács Sándort kérték fel helyszíni ceremóniamesternek.

Up,amerikai4A Junior Bowlban két, a szezont eddig veretlenül teljesítő együttes került szembe egymással. Az első apró sikert a Steelers könyvelhette el, mivel megnyerte a pénzfeldobást; a látogatók a visszahordást választották. A kezdő rúgást Rio paralimpiai úszóbajnoka, a Vasas sportolója, Tóth Tamás végezte el. Ígéretesen indult a Szabó Martin által irányított vendégek első drive-ja, kétszer is first downt csináltak, de végül pontot nem sikerült szerezniük. Akkor még nem lehetett sejteni, hogy ez az egész mérkőzésen nem jön össze az „acélosoknak”. Jöhetett tehát a Wolves, amelyben Gasparik Gergely játszott a quarterback pozíciójában. S nem kellett sokáig várni az első pontokra sem, a házigazdák Széles Bálint remek bal oldali futásával juttatták az alapvonal mögé a tojáslabdát. A jutalompont helyett viszont a kétpontos kísérletet választották, de nem jártak sikerrel. Ugyanakkor még az első negyedben növelték az előnyüket, mégpedig Telek Ádám futásával, de az extra pont ez alkalommal sem jött össze a „farkasoknak” (12-0).

A Wolves lendületbe jött, s a miskolciak képtelenek voltak megállítani a vendéglátók defense-ét. Széles Bálint passzolt touchdownja után ráadásul Varga Péternek már sikerült újra a gólvonal mögé juttatni a labdát, ami plusz két pontot ért. Az első interceptiont is elkönyvelhettük volna, a fővárosi együttes szerencséjére azonban egy-egy szabálytalanság történt akció közben mindkét oldalon, így a a labdaeladás törlődött, a Wolves pedig újfent kísérletezhetett. A Steelers már nem járt ilyen jól, Nemoda Soma labdalopása után átkerült a támadás joga a hazaiakhoz. Aztán először állt meg a játék sérülés miatt, a Wolves-ből Barkóczi Bálint volt a szenvedő fél. Ő még szerencsére folytathatta, a miskolciaktól azonban a végén két játékos is csak társai segítségével tudott odabicegni az eredményhirdetéshez (bár Aggod Péter edző gyors diagnózisa szerint egyik sérülés sem súlyos).

A félidőben 20–0-ra vezetett a Budapest Wolves. A szünetben sorállás alakult ki a teapultnál, de nem elsősorban a hűvös idő miatt, hanem azért, mert a becsületkasszába dobott pénzt összegyűjtötték, és a Movember elnevezésű, a prosztatarák megelőzését propagáló, illetve a magyar férfiakat egészségtudatosságra ösztönző kampány támogatására utalják majd át. A harmadik negyedre alaposan összekapta magát a Steelers. Noha a támadójátéka továbbra is erőtlennek bizonyult, a védekezése látványosan feljavult, és ebben a felvonásban nulla ponton tartotta a hazai defence-t. A csata hevessége azonban nem csökkent, s egyre több kemény csattanás után maradt a műfüvön rövidebbet húzó fél.

Az utolsó negyedben a Wolves a biztonságra törekedett, s Ratkovics Péter meg Telek Ádám kiváló teljesítményére alapozva inkább a futójátékot preferálta. A hajrára azonban maradt még két touchdown Benke Ábel és Gombos Dávid jóvoltából, s összejött a kettőből egy extra pont is. Így a végeredmény 34-0 lett, vagyis a Budapest Wolves zsinórban harmadszor nyerte meg az U19-es bajnokságot.

A találkozó után Boda Gábor, a szövetség (MAFSZ) elnöke adta át az érmeket a két csapatnak. A két együttes szakvezetői által a másik gárdából jelölt MVP-díjat a Wolves-ból Miklós Marcell, a Steelersből Jónás Máté vehette át. A MAFSZ MVP-választottja a házigazdák tight endje, Varga Péter lett.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS