Liliána: tovább

Remekül kezdte Szilágyi Liliána a riói olimpiát. A 19 éves úszó 100 méter pillangón a tizedik helyen jutott be az elődöntőbe. Mint mondja, az elődöntőben új verseny kezdődik.

P. V. Hogy kiknek van a legjobb dolguk a riói olimpián? Hát az uszodában dolgozó vízi életmentőknek. Az úszás legnagyobb klasszisait nézhetik testközelből, és 99,9 százalék (mert ki tudja, lehet, hogy felbukkan az újabb Eric Moussambani), hogy munkájuk egyáltalán nem lesz a következő két hétben.

Nagyot is néznénk, ha bárkit is ki kellene menteni a medencéből, mondjuk Hosszú Katinkát vagy Michael Phelpset, de azon a vízi életmentők is alaposan meglepődnének. A szabály azonban szabály, még ha abszurd helyzeteket is szül, azaz: Brazíliában, ha egy meghatározott vízfelületűnél nagyobb a medence, akkor az előírások szerint minden esetben kötelező vízi életmentőket alkalmazni.

Szilágyi Liliána

Szilágyi Liliána

No, de essen szó „komolyabb” dolgokról is, hiszen a riói olimpia első napján több magyar úszónak is szurkolhattunk a magyar idő szerint kora esti előfutamokban, köztük a 19 éves Szilágyi Liliánának is 100 méter pillangón.

Lilu már nem zöldfülű, ami az ötkarikás részvételt illeti, hiszen 2012-ben, Londonban is rajthoz állt. Akkor százon a 34. helyen végzett, miközben most, az előfutamban mellette (előtte) tempózó amerikai Dana Vollmer olimpiai bajnok lett.

„Négy éve tátott szájjal néztem, a győzelmét, most meg vele együtt úsztam. Menő érzés” – nyilatkozta a szám ifjúsági olimpiai bajnoka. Naná, hogy az, ráadásul még bőven van esély, hogy a folytatásban is összefutnak, hiszen mindketten biztosították helyüket az elődöntőben, Vollmer másodikként, a svéd világcsúcstartó Sarah Sjörström mögött, míg Szilágyi tizedikként.

Bár a magyar lány az 57.54-es nevezési idejétől elmaradt a kora délutáni előfutamban, az 57.70-el sem volt elégedetlen.

„Tizenhat századra az egyéni legjobbamtól első úszásra? Egészen nagyszerű! – ujjongott a szövetség közösségi oldalán. – Mivel mindig az első úszás a legnehezebb, nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült. Az elődöntő már másik verseny lesz, éjszakai bagoly vagyok, így nekem kifejezetten előnyös, hogy a megszokotthoz képest késői időpontban versenyzünk.”

(Lilu elődöntőjét Rióban egészen pontosan 22 óra 14 perckor rendezik, ami azt jelenti, hogy magyar idő szerint legközelebb éjjel 3 óra 14 perckor láthatjuk újra versenyben a magyar lányt.)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS