Nem végleges a válás?

Kész tények elé állította a 17 éves Homonnai Luca Douchev-Janics Natasát, amikor bejelentette: nem vele folytatja a felkészülést, hanem Győrben és később Fazekas-Zur Krisztinával. A klubja által kínált amerikai edzőtábor lehetősége mindent vitt.

reb Kadler Gusztáv, a Graboplast VSE kajak-kenu szakosztályának a vezetője a cikkeket, Homonnai Luca pedig a kommenteket olvasva esett le kishíján a székről. Szerdán futótűzként terjedt el, hogy a 17 éves, kétszeres ifjúsági világbajnok ígéret nem folytatja a felkészülést Douchev-Janics Natasával. Mint ismert, a háromszoros olimpiai bajnokkal egy hajóban vb-ezüstérmet szerzett a K-2 200 méteren Milánóban, igaz, egy hiba miatt a heves klasszis már a célban alaposan lehordta rutintalanabb társát.

Douchev-Janics, Homonnai – külön hajóban  •  Fotó: Kovács Tamás/MTI

Homonnai szerint szó sincs arról, hogy az akkori reakció hagyott volna tüskét benne, egyszerűen a győri klub lehetővé tette, hogy tavasszal az Egyesült Államokban – mindig is vonzotta az ország – készüljön, és ez megfogta.

„Kész tények elé állítottam Natasát, amikor közöltem vele, hogy inkább Győrben készülök tovább, tavasszal pedig Amerikában – kezdi a csak a részben extrém színű hajviselete miatt feltűnő versenyző. – Hogy is fogalmazzak… nem fogadta kitörő örömmel a hírt. Korábban is kellett már fontos döntéseket hoznom, és ezúttal is úgy éreztem, hogy én akarok határozni a sorsomról. Ha bejön, örülhetek, ha nem, akkor csak magamat hibáztathatom. Márpedig úgy láttam, hogy ez a legjobb lehetőség arra, hogy kihozzam magamból a maximumot az előttem álló szezonban.”

Kadler elmondása szerint Douchev-Janics Szolnokon még evez, de Homonnainak nagyobb súlyt kell helyeznie a téli, szárazföldi alapozásra, mint a rutinos klasszisnak, ezért is készül januárig Kadler Viktor irányításával a Mosoni-Dunán. A szakosztályvezető, aki egyúttal a szövetség általános alelnöke is, meglepődött, hogy a különböző híradások már szinte úgy számoltak be az amerikai edzőtáborról, mintha Luca hosszú időre költözne ki. Pedig legfeljebb az a kérdés, hogy nyolc vagy kilenc hetet tölt a tengerentúlon.

„Több győri versenyző is Fazekas-Zur Krisztináékhoz utazik, hiszen ideális a klíma, neki, illetve férjének, Rami Zurnak köszönhetően olcsóbban találhatunk szállást, és biztosíthatunk hajókat a versenyzőknek – mondja Kadler. – Korán kezdődnek a hazai válogatók, és azoknak is szeretnénk megadni a lehetőséget a tökéletes felkészülésre, akik nem elsősorban a riói olimpiát vették célba.”

A sportágban megszokott, hogy az élversenyzők melegégövi edzőtáborba utaznak, Sevilla, Florida vagy akár Dél-Afrika is kedvelt célpont. Homonnai szerint ő sem tesz másként, egyszerűen két hónapig külföldön edz. Így aztán meglepődött, amikor sokan már a pokolba kívánták, s egészen odáig terjedt a fantáziájuk, hogy már amerikai színekben látták.

Hüttner Csaba utánpótlás-vezetőedző sem látja drasztikusnak a váltást, egyelőre csak annyi a tény, hogy nem készülnek együtt. A szakember szerint Luca jó kezekben lesz Amerikában. Igaz, hozzáteszi: ő mindig azt tanácsolja a fiataloknak, hogy ebben a korban az első az iskola legyen, és inkább 18 éves koruk után kell akarjanak kiteljesedni a sportágban.

Homonnai azonban már a korábbi, honlapunknak adott interjújában egyértelművé tette, szerinte a tanulást és az élsportot nem lehet azonos színvonalon művelni, márpedig neki a kajakozás az élete.

Igaz, arra ügyel, hogy ne sokalljon be Győrben, ahogyan korábban tette. „Amikor tizenöt évesen elköltöztem otthonról, még nehezebben kezeltem, hogy minden a sportolásról szól. Már sokkal tudatosabb lettem, igyekszem minél többfelé nyitni, például jógázni is fogok, hogy ne csak a kajak töltse ki a mindennapjaimat. Nem akarok arról beszélni, hogy nekem a jövő évi olimpia lenne a cél, pláne a hazai mezőny erősségét ismerve. Mindig az a célom, hogy jól sikerüljön az alapozás, aztán tavasszal meglátom, a munkával a hátam mögött mit érdemes célba venni.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS