Nigériai óriás

Az U16-os EYBL-ben mutatkozott be a Rátgéber Akadémia együttesében Godwin Ekene Omenaka. A tizenöt évesen már két méternél is magasabb nigériai center először lépett pályára játékvezetők által irányított mérkőzésen.

Lakner Gábor A nigériai Godwin Ekene Omenaka feltűnő egyéniség: tizenöt éves korára eléri a két méter négy centiméteres magasságot. Várhatóan még annál is nagyobbra nő, de a méretei alapján akár már most is játszhatna centert a felnőttek között. Korábban szervezett keretek között nem kosárlabdázott, de termete révén már a Real Madrid is felfigyelt rá. Spanyolországba azonban nem kapott vízumot, így került képbe Pécsett, ahol örömmel fogadták az óriást.

Godwin Ekene Omenaka

Zalay Zoltán edző és Godwin Ekene Omenaka

Az érkezését követően a képességeit Rátgéber László, Zseljko Djokics, Ivica Mavrenszki és Zalay Zoltán is felmérte, és mindannyian nagyon jó véleménnyel vannak róla. Ahogy a pécsi műhelyt irányító mesteredző szokta mondani: a magasságot nem lehet tanítani.

A Rátgéber Akadémia U16-os csapatát edző Zalay Zoltán a hétvégi székesfehérvári EYBL-fordulóban már be is vetette a játékost:
„Amit előzetesen láttunk, igazolódott: a fiatalember kitűnő adottságokkal rendelkezik, de taktikailag komoly a lemaradása. Ha a következő években kellő kitartással dolgozik, nagy értéke lehet a pécsi és a magyar kosárlabdázásnak. Csapatunkban lyukas volt a centerposzt, az érkezésével egyrészt mindenki a saját pozíciójában játszhat, másrészt a társak megtanulhatják a játék olyan szegmensét, melyet eddig szerkezetünkből kifolyólag nem lehetett: mélységbe bepasszolni a labdát.”

A kadetcsapaton kívül a juniorok között is számítanak Omenaka játékára, akivel kommunikációs problémák egyáltalán nincsenek. Nigériában az angol a hivatalos nyelv, így mindenkivel megérteti magát.

„Mindössze négy napot töltöttünk közösen, így a személyiségét még korai lenne megítélni. Találtunk neki nevelőszülőket, akik két saját gyermekük mellett vele is törődnek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél könnyebben integrálódjon. Sok újdonsággal találkozik: először jár Európában, öt-öt ellen még nem nagyon játszott, és hétvégén szerepelt először olyan mérkőzésen, amelyen játékvezetők is közreműködtek. Az út legelején jár, de biztosan vagyunk benne, hogy megérte Pécsre hozni.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS