Osztályváltás előtt

Egyetlen edzés alatt győzte meg a női Bundesligában szereplő Bayer Leverkusen vezetőedzőjét Csiszár Henrietta. Szerencsétlenségére azonban a másodosztályban vitézkedő 1. FC Lübars is számít rá, ezért az elnök nem adta ki a játékengedélyét. A keserűség villámgyorsan elszántságba ment át.

Nagy-Pál Tamás Csiszár Henrietta majdnem a világ egyik legerősebb női bajnokságának számító Bundesliga játékosa lett.

Csiszár Henrietta1

Csiszár Henrietta

De csak majdnem, így marad a német másodosztályban.

Nézzük, hogyan is alakult ez a kacifántos történet!

A felnőttválogatott alapemberének számító 21 éves középpályás sorban vette a lépcsőfokokat: játszott a két legerősebb hazai klubban, a Ferencvárosban és az MTK-ban, mígnem a Marosvásárhely labdarúgója lett. Tavaly nyáron leigazolta a berlini 1. FC Lübars, amely csak azért szerepel a német másodosztályban, mert bajnoki címe ellenére sem bírta vállalni az indulást az élvonalban.

„Ami rögtön feltűnt, hogy a tempó nagyon eltér az otthonitól még úgy is, hogy másodosztályról beszélünk. Szintén fontos különbség, hogy két ellenfél kivételével minden csapattal kiélezett meccset játszunk, nem emelkedik ki egy-egy klub.”

Az edzések mellett azonban a játékosok ugyanúgy dolgoznak, vagy tanulnak, akár itthon. Henrietta nyelviskolába jár, illetve a Debreceni Egyetem hallgatója. „Segítette a beilleszkedésemet, hogy Szabó Viktória is a csapat tagja lett, illetve rendkívül befogadóak a lányok. A keret fele légiós, és már hozzászokott a helyzethez.”

Két-három hétig tartott, míg felvette a ritmust, aztán egyből beverekedte magát a kezdőcsapatba, ahonnan azóta is kirobbanthatatlan. „Úgy érzem, a játék minden területén sikerült fejlődnöm. Az új stílus megismerésével bővítettem a taktikai repertoáromat. A nagyobb sebességnek köszönhetően dinamikában és a gondolkodás gyorsaságában is előreléptem.”

Közben anyagi gondok érték el a klubot. Csiszár abba nem akar belemenni, hogy ebből labdarúgóként pontosan mit érzékelt, de annyit elárult: a körülmények is közrejátszottak abban, hogy elment a Bayer Leverkusen próbajátékra. Bár – és ezt már mi tesszük hozzá – a Bundesligában szereplő klubnak nyilván rendezett helyzetben sem lett volna egyszerű ellenállni.

Aztán mindössze egyetlen edzésen sikerült meggyőznie a gyógyszergyáriak edzőjét. „Eredetileg azt beszéltük meg, hogy a pénteki foglalkozás után a szombati edzőmeccsen is megnéznek. A találkozót azonban vasárnapra halasztották, velem meg közölték: menjek nyugodtan haza, és hétfőn jöjjek vissza aláírni a szerződést. Az edző kiemelte, tetszett neki a mentalitásom, az agresszivitásom és a sebességem is.”

A boldogság tehát felhőtlen volt, de nem sokáig, klubjnak elnöke ugyanis úgy döntött: nem szeretne megválni húzóemberétől, így nem adja ki a játékjogát. „Dühös voltam, és persze csalódott. Haragudtam az elnökre. De csupán egyetlen napig tartott ez az állapot. Most már még motiváltabb vagyok, mint azelőtt. Készülök tovább teljes erőbedobással, mert tudom: a Leverkusen ajtaja még nyitva áll előttem.”

Merthogy a szerződése a nyáron lejár, és akkor már senki nem gördíthet akadályt a távozása elé. „Addig pedig nincs más dolgom, mint a csapat húzóemberének lenni továbbra is, gólokat lőni, gólpasszokat adni. Remélem, a vezetésemmel előreléphetünk az ötödik helyről.”

Aztán nyáron következhet az osztályváltás.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS