Öt napig négyezer veterán evez a Velencei tavon

Negyvenhatodik alkalommal rendezi meg szeptember 11-15 között a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) a Masters Világbajnokságot, amelynek Magyarország másodszor ad otthont. A Velence-tavi, sukorói pályán induló, több mint háromszáz magyar versenyző között ott lesz Dávid Imre (75), a Magyar Evezős Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke is, aki 1972-ben, Münchenben az olimpián 7. helyen végzett magyar nyolcasban is benne ült.

Dávid Imre(b) és Lucsánszky László

– Számomra az evezés egy életforma – vallotta be Dávid Imre, aki közgazdászként immár két évtizede tagja, majd vezetője a Magyar Olimpiai Bizottság Felügyelő Bizottságának. – Itthon nyolcszoros magyar bajnok vagyok, az olimpia mellett világbajnokságon is voltam hetedik egység tagja, Európa-bajnokságon pedig 4. lettem. Az evezést soha nem hagytam abba, így magától értetődő, hogy a masters kategóriába „beleerősödve”, itt folytattam tovább a versenyzést.

– Mióta evez a masters korosztályban és milyen az eddigi eredménylistája?

– 1993-ban, Bécsben rajtoltam először az idősebbek között, s azóta a tengeren túli alkalmakat kihagyva, majd minden évben hajóba ülök. Kilenc eddigi első helyemből számomra különösen kedves a 2007-ben, Zágrábban, nyolcasban az 55 évesek átlagú egységek között kiharcolt első hely, valamint a 2013-ban, Varesében kormányos nélkül kettesben, sok év óta partneremmel, Lucsánszky Lászlóval együtt, a 70 évesek mezőnyében megszerzett győzelem.

– Az evezésben az olimpiai számok távja 2000 méter, a veteránoknak csak ezer métert kell teljesíteniük…

Dávid Imre (fotó: JochaPress)

– Aki ült már evezős hajóban, az tudja, milyen gyilkos táv ez már ezer méteren is, így az idősebbeknek csak rendszeres edzésekkel lehet esélyük a táv érdemi teljesítésére. Idén egyébként négy számban is elindulok, mégpedig kormányos nélküli kettesben és négyesben, továbbá két, egymástól alapvetően különböző nyolcasban is. A tiszta férfi nyolcas 65 év átlagéletkorú; ebben hat magyar mellé a váci Noé Gábor két svájci sporttársat is beszervezett. A mix-nyolcasunk (70 év átlaggal) érdekessége az is, hogy ebben a hajóban együtt evezek korábbi felnőtt Európa-bajnok Feleségemmel, Fekete Máriával is. Ez a hajó a következő összeállításban rajtol: Lucsánszky László, Melega Tibor, Ecsedi Ákosné, Fekete Mária, Kosztolányi Kamilla, Langhoffer Klára, Búza József, Dávid Imre, kormányos Sinka Flóra.

– Mit lehet tudni a Velencei tavat gyakorlatilag „befedő”, hatalmas versenyzői invázióról?

– Ötvenkét ország 747 klubjának közel négyezer versenyzője nevezett egy vagy több számra. Evezésben az indulások számával jelölik a versenyeket, így nálunk mintegy 14 ezer beülésre lehet számítani. E számok ismeretében nem meglepő, hogy szerda reggeltől vasárnap délutánig rendkívül feszes időrend szerint zajlik a program. A színvonalról csak annyit, hogy sok, korábbi világklasszis is megtalálható a nevezettek között. Mi kettesben és négyesben is egy futamba kerültünk azzal a brit hajóval, amelyben többek között az 1960-as olimpián még német színekben, kormányos négyesben bajnokságot nyert Klaus Riekermann is forgatja majd a lapátot.

(jochapress / Jocha Károly)