Péteri András: Elekes Enikő birkózásban és szumóban is éremhalmozó

Két sportágban – a birkózásban és a szumóban – egyaránt érdekelt, mindkettőben edzőkét tevékenykedik Péteri András. Klubja a Kőbánya SC, de a KIMBA (Kozma István Magyar Birkózó Akadémia) edzésein is rendszeresen részt vesz. S ha netán valakinek hiányérzete lenne Péteri elfoglaltságait illetően, annak azt is elárulhatom, minden héten kedden „elviharzik” a vajdasági Magyarkanizsára, hogy pénteken már ismét a kőbányaiakat oktassa.

Középen Elekes Enikő (fotó: jochapress)

– Bár még fiatal embernek számítok (61 éves), de az edzők társadalmában már ősrégi bútordarab vagyok – summázta eddigi életét Péteri András. – 1982-ben, egészen fiatalon kénytelen voltam visszavonulni az ismételt sérüléseim miatt, majd megfogadtam Kruj Iván javaslatát, aki azt ajánlotta: legyek edző. Beláttam, hogy az ismétlődő sérülésekkel nem tudok mit kezdeni és át is váltottam a nevelői oldalra.

– Éppen négy évtizede, hogy belevágott. Mit szűrt le legfontosabb tapasztalatként?

– Az élet alapvetően kegyetlen! A sport viszont tényleg mindenre megtanít! Aki a szőnyegen megállja a helyét, az mindent kibír, az minden célt képes megvalósítani.

– Ami azt illeti, Önnek bőven vannak tanítványai, akikre hivatkozhat, mint pozitív példákra…

– A teljesség igénye nélkül sorolom őket: Manczák Engelbert, Stark Péter, Csúcs László, Ábrahám Tamás, Takács Ferenc, Illés István, Szemző Attila, Simita Zsolt, Rutterschmidt Norbert, Sárkány Vivien, Juhász Balázs, Pintér Zoltán, Máté Bence, Tóth Bendegúz, Popelka Lili, Paunoch Péter, Takács Alexandra, Elekes Enikő. És ez a lista koránt sem teljes.

– A legutolsó név feltehetően véletlenül került az utolsó helyre.

– Hát igen, Enikő ugyanis a nagyon sikeres versenyzőim közé tartozik. Ő birkózásban és szumóban is kiemelkedik a jobbak közül is. Birkózásban serdülő világ- és Európa-bajnok, legutóbb pedig az U20-asok mezőnyében lett Eb-második. Szumóban még sokkal hosszabb a sikerlistája, amelynek felsorolása külön oldalt töltene be.

Ancsin László, Végh Artúr, Péteri András

– Ez hogyan működik, mármint a két küzdő sportág párhuzamos gyakorlása?

– Az az igazság, hogy előbb mindenki a birkózásban szeretne minél komolyabb eredményeket elérni. A szumó csak utána jöhet, mégpedig két okból. Az egyik az, hogy annyira megy valakinek a birkózás, hogy kiegészítő sportként nyugodtan tud alkalomszerűen a szumóban is versenyezni. A másik változat szerint, ha valaki nem elég tehetséges a birkózásban, vagy éppen átesik a felső súlyhatáron, akkor fordul súlyozottan a szumó felé.

– Ön hány kollégával dolgozik együtt?

– A Kőbánya SC-ben Bálint Zoltán és Bóna Dániel a kollégáim. Ami pedig az én egykori tanítómestereimet illeti, Biczó Géza volt az első oktatóm, akinek elsősorban azt köszönhetem, hogy megtanított harcolni-küzdeni, minden helyzetben. Utána időrendi sorrendben Urbanovics Miklós, Müller Ferdinánd és Hegedüs Csaba következett. Amit tőlük tanultam, azt a birkózásban és a szumóban egyaránt igyekszem kamatoztatni.

(jochapress / Jocha Károly)

Post Views: 1