Sport: Kézilabda-vb: óriásit küzdve fordított, olimpiai selejtezőbe jutott Magyarország

Eredmény, középdöntő, 3. forduló, I. csoport (Göteborg):

Horvát hétméteresgólra a csapatkapitány Böde-Bíró Blanka védése és gyorsindításból Győri-Lukács Viktória gólja volt a válasz a mérkőzés elején, mindkettő fontos volt a svédek elleni szombati meccs második félidejének tükrében. A túloldalon a nyárig Székesfehérváron védő Tea Pijevic is jól kezdett a kapuban, a magyar támadások Győri-Lukács befejezéseitől eltekintve pontatlanok voltak, 13 perc elteltével Golovin Vlagyimir időt kért (3-6). A horvátok rendre eljuttatták a labdát beállójukhoz és átlövésből is eredményesek voltak, magyar részről az addig több rossz megoldást választó Klujber Katrin hétméterest értékesített. Háromgólos távolságból azonban nem sikerült közelebb zárkózni, sőt, négy perccel a dudaszó előtt 11-6-nál már öt találat volt a horvát előny. „Harcoljatok, harcoljatok!” – szólt a buzdítás a maroknyi magyar szurkolótól, és ha nem is játszott jól, küzdeni küzdött a nemzeti csapat, amely a 42 százalékos hatékonysággal hárító Böde-Bíró kettős bravúrja és hetesvédése nyomán három találatra jött fel. Lehetett volna ez két gól is, ám a szünetig 59 százalékkal védő Pijevic az utolsó másodpercekben újabb bravúrt mutatott be.
A legjobb nyolc közé jutásról lemaradt magyarok számára csak a győzelem jelentette az olimpiai selejtezőtornán való részvételt, minden más esetben lemaradt volna a párizsi játékokról. A horvátok ugyanakkor még versenyben voltak a negyeddöntőért, ehhez pontot kellett volna szerezniük.
A szünet utáni percek a torna eddigi két fontos mérkőzésén döntőek voltak a nemzeti csapat szempontjából. Ezúttal a horvátok hatperces gólcsendet zártak le, és bár a magyar válogatott védekezést váltott, visszaállították az öttalálatos különbséget. Továbbra is sok volt a hiba, az eladott labda a magyar támadásoknál, Böde-Bíró védései és Klujber értékesített hetesei ellenére 19-13-ra elléptek a balkániak, a játékrész derekán jött a magyar időkérés, a kőkeményre váltó védekezésre alapozva egy négygólos sorozat, amellyel kettőre csökkent a hátrány (17-19). A záró öt perchez 22-20-as horvát fórnál érkeztek a felek, Klujber a hetedik hetesét értékesítette, a nyolcadiknál pedig a kapufáról kipattanót lőtte be: 22-22-nél egyenlített a magyar válogatott. Böde-Bíró ziccert védett szélről, Debreczeni-Klivinyi gólja pedig már a vezetést jelentette, a csapatkapitány pedig hetest hárított. Az utolsó negyven másodpercben időkérés után emberelőnyben támadhatott a győzelemért a Golovin-együttes. Bár nem talált be, a horvátoknak csupán 2,1 másodpercük maradt az egyenlítésre, de nem jártak sikerrel: győzött és olimpiai selejtezőtornán szerepelhet a magyar válogatott.

Drámai csatában, hatgólos hátrányból felállva, 23-22-re legyőzte a horvát csapatot a magyar női kézilabda-válogatott.

  • Magyarország-Horvátország 23-22 (8-11)
  • Szenegál-Kamerun 22-20 (7-12)
  • Montenegró-Svédország 20.30

Írta a HVG

A Sport: Kézilabda-vb: óriásit küzdve fordított, olimpiai selejtezőbe jutott Magyarország bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.