Szabina, a címvédő

Gercsák Szabina egyike volt annak a négy cselgáncsozónak, aki megvédte címét a Kecskeméten rendezett országos bajnokságon. Az utánpótláskorú versenyzők taroltak, két tizenöt éves ígéret is elsőséget ünnepelhetett a felnőttek között.

Lakner Gábor A húszéves Gercsák Szabina egyike volt annak a négy versenyzőnek, aki megvédte címét a Kecskeméten rendezett országos bajnokságon. A 70 kg-ban az élete második felnőttbajnoki címét nyerő cselgáncsozó így jó előjelekkel készülhet tovább a jövő héten esedékes U23-as Európa-bajnokságra.

Kecskemét 70

Gercsák Szabina a dobogó tetején  •  Forrás: judoinfo.hu

A riói olimpiát is megjárt, 22 éves Tóth Krisztián hegemóniája ugyanakkor megtört, ezúttal a 20 éves Kordély Péter nyert a 90 kg-os súlycsoportban. Krisztiánt azonban nem győzte le senki, sérülés miatt maradt távol a bajnokságtól, és az U23-as Eb-n sem lép tatamira.

Szép sikert ért el a 17 éves Pongrácz Bence, az UTE ifjúsági Európa-bajnoki ötödik helyezett versenyzője: megnyerte a 60 kg-os súlycsoport küzdelmeit. A 66 kg-osok között a 22 éves Végvári Martin diadalmaskodott, 73 kg-ban pedig a szintén 22 éves Szabó Frigyes győzött, a Mogyi-Bajai JC és a Leányvár SE versenyzője is győzelemmel hangolt az U23-as Eb-re. A 100 kg-ban szintén fiatal, a 22 éves Ömböli Renátó állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A legfiatalabb győztest a nők 48 kg-os és 52 kg-os versenyében avatták: a mindössze 15 éves Ábrahám Titanilla (Ippon Judo Tatabánya) és Őzbas Szofi (Ceglédi VSE) nyerte a felnőttbajnoki címet. Hozzájuk képest veterán, de valójában nagyon is fiatal versenyző nyerte az 57 kg-os súlycsoportot, a BHSE 21 éves cselgáncsozója, Balogh Daniella.

A 63 kg-osok mezőnyében az U23-as Eb-re készülő, 21 éves Polyák Krisztina győzött, a Budaörsi SC versenyzője is bizakodva utazhat Tel-Avivba. Gercsák Szabina sikeréről már szóltunk a 70 kg-osok között. A +78 kg-ban a két nagy rivális, az egyaránt az U23-as Eb-re készülő 20 éves Kárpáti Emese (KSI SE) és a 18 éves Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC) vívta a döntőt, amely az előbbi sikerével zárult.

Az országos bajnokságon összesen huszonhárom klub szerzett érmet, közülük tíz vihetett haza aranyat. A képzeletbeli éremtáblázat élén az idén is a KSI SE végzett (2 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel), de a Mogyi-Bajai JC, a BHSE és a Budaörsi SC is duplázni tudott. A legtöbb érmet (1 arany, 1 ezüst, 4 bronz) a Leányvár SE judósai vihették haza.

A részletes eredmények ITT találhatók.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS