Ünnepi dupla forduló

Tíz góllal győzte le a listavezető KSI az UVSE-t, a Vasas hatalmas csatában múlta felül a BVSC-t az ifjúságiak meccsén – ezt történt a vízilabda utánpótlás-bajnokságok ünnepi, dupla fordulójában.

Pusztai Viola Dupla fordulóval folytatódtak a két hetes szünet után a póló utánpótlás-bajnokságai. Honlapunk mostantól heti rendszerességgel számol be a mérkőzésekről, az ifjúsági bajnokságra koncentrálva.

Először nézzük, mi történt vasárnap, a 14. fordulóban.

Rangadó

Igazi rangadónak ígérkezett a Vasas és a BVSC-Zugló összecsapása, hiszen a két csapat között csupán három pont volt a különbség a tabellán. Azt már a mérkőzés előtt lehetett tudni, ha utóbbi nyer, akkor hat ponttal meglép ellenfelétől, ha előbbi, akkor a negyedikről fellép a harmadik helyre.

Nos, hazai medencében a Vasas kezdett jobban, de a második negyedben fordult a kocka, és onnan zuglóiak egészen az utolsó játékrészig kezükben tartották a meccset.

De hiába fordultak 8-4-es előnnyel a negyedik nyolc percre, a Vasas begyújtotta a rakétákat, és akkor sem mondott le a győzelemről, amikor egy perccel a vége előtt még ellenfele vezetett 10-9-re. Fodor Richárd centerből egyenlített, majd a mérkőzésen öt gólig jutó Bencz Rolf tizenhét másodperccel a lefújás előtt ötméterest értékesített, amellyel csapata meg is nyerte a mérkőzést.

Bencz Rolf fontos pillanatokban szerzett gólt a BVSC ellen Forrás: Vasas

Bencz Rolf fontos pillanatokban szerzett gólt a BVSC ellen  •  Forrás: Vasas

Meglepetés

A forduló két mérkőzése is meglepetést hozott.

Jobban mondva az Eger szezonbeli, mérsékeltebb teljesítménye az, ami az előző idényekhez képest meglepő. Ebből következően az is, hogy a tabella ötödik helyezettje sima, 15-6-os vereséget szenvedett a második helyen álló UVSE-től.

A Szeged tavaly még az alsóházban vitézkedett, ezért mindenképpen üde színfoltot jelent, hogy képes megszorongatni a középcsapatokat. Most éppen a Honvédnak gyűlt meg vele a baja, olyannyira, hogy 8-8-as döntetlen után, ötméteresekkel nyerték csak meg a meccset, így egy pontot idegenben hagytak.

A forduló játékosa

Bár a Vasas pólósa, Bencz Rolf nehezen melegedett a góllövésbe a BVSC elleni rangadón, a második félidőben a legfontosabb pillanatokban talált be a hálóba, vagy szerzett labdát. Ahogy már jeleztük, a győztes gól is az ő nevéhez fűződik.

A forduló kapusa

Ahhoz, hogy a Vasas meg tudja fordítani a BVSC elleni meccset, elengedhetetlen volt a harmadik negyed végén a kapuban Tóth Domonkost váltó Dévai Kristóf teljesítménye. Miután beállt, a kapujára érkező hét lövésből négyet megfogott, emberelőnyben és ziccerben is védett, kétszer is labdát szerzett.

Serdülőbajnokság

A 14. fordulóban elszenvedte a szezon első vereségét a KSI, amelyet az FTC győzött le 11-7-re. Érdekesség, hogy a Vasas és a BVSC összecsapása a serdülők meccsén is 11-10-es angyalföldi sikerrel zárult, a Szeged és a Honvéd találkozóján pedig ugyancsak 12-11-es eredmény született, csak éppen a szegediek javára. Az UVSE 16-11-re múlta felül az Egert.

Gyermekbajnokság

A legkisebbek országos bajnokságában két mérkőzésen is  fordult a kocka: a BVSC 13-11-re nyert a Vasas ellen, az Eger 12-10-re győzte le az UVSE-t. A KSI rendkívül magabiztos, 20-7-es győzelmet aratott az FTC ellen, míg a Szeged 12-8-ra diadalmaskodott a Honvéddal szemben.

FIÚ IFJÚSÁGI BAJNOKSÁG, 14. FORDULÓ
Vasas−BVSC-Zugló 11-10, Szeged−Honvéd 11-12, UVSE−Eger 15-6, FTC−KSI 5-14, Kaposvár–Debrecen 9-14, Tatabánya–Szentes 8-15, Szolnok–Szombathely 10-12
FIÚ SERDÜLŐBAJNOKSÁG, 14. FORDULÓ
Vasas−BVSC-Zugló 11-10, Szeged−Honvéd 12-11, UVSE−Eger 16-11, FTC−KSI 11-7, Kaposvár–Debrecen 13-26, Tatabánya–Szentes 12-16, Szolnok–Szombathely 10-13
FIÚ GYERMEKBAJNOKSÁG, 14. FORDULÓ
Vasas−BVSC-Zugló 11-13, Szeged−Honvéd 12-8, UVSE−Eger 10-12, FTC−KSI 7-20, Kaposvár–Debrecen 9-19, Tatabánya–Szentes 12-18, Szolnok–Szombathely 18-17

A csapatok nem sokat pihenhettek, hiszen hétfőn ismét medencébe ugrottak, hogy lejátsszák a 15. fordulót.

Íme, ez történt az ifjúságiak bajnokságában…

Rangadó

Egyértelműen az UVSE és a KSI összecsapása lett volna a forduló meccse, ha a vendéglátó lilák a négyszer nyolc perc alatt nem csak háromszor találnak a kapuba. Ehhez persze kellett a KSI oldalán a remek védekezés és kapusteljesítmény, valamint az eredményes támadójáték. A 13-3-as végeredmény nem arról árulkodik, hogy a listavezető és a tabella másodikja csapott össze a Hajós Alfréd Uszodában, így ez a meccs lett a forduló nagy meglepetése is.

A forduló játékosa

Kardos Alexander nemcsak az UVSE, hanem egy nappal korábban az FTC ellen is remekelt. Csapattársa, Leposa Gábor szerint védekezésben fontos pillanatokban blokkolt, szerzett labdát, és amellett gólokkal vette ki a részét a győzelemből. Az UVSE ellen négyet szerzett, no, meg enyhe agyrázkódást, miután az egyik kivédekezett támadás után lefordulás közben Dala Döme térde szerencsétlenül találkozott a fejével.

− A szám, amelyet átharaptam, jobban fáj – mondja Kardos, aki így látta az UVSE elleni rangadót: − Nagyon fáradtak voltunk ezen a meccsen, mert többen is már a harmadikat játszottuk három nap alatt. De biztattuk egymást, és bizonyítani akartunk. A remek kapusteljesítmény sokat segített rajtunk, egyben lendületet is adott. Ilyen eredményt csak összetartó csapattal lehet elérni. Nagy lépést tettünk afelé, hogy az első helyen kezdhessük a rájátszást. Továbbra is küzdünk, megállás nélkül edzünk, hogy elérjük a célunkat, és megnyerjük a bajnokságot.

Leposa Gábor kiváló kapusteljesítménye is kellett az UVSE magabiztos legyőzéséhez

Leposa Gábor kiváló kapusteljesítménye is kellett az UVSE magabiztos legyőzéséhez

A forduló kapusa

Ahogy Alex is említette, a tízgólos sikerhez kellett a remek kapusteljesítmény is, amelyet Leposa Gábor nyújott. A kapujára érkező tizenhárom lövésből tízet védet, így 77 százalékos mutatóval zárt. Akcióból az ellenfelek hétszer próbálkoztak gólt szerezni, de csak kétszer sikerült nekik, amellett csupán az egyik szabaddobásuk után landolt a hálóban a labda. Míg emberelőnyből, centerből és megúszásból eleresztetett lövésükkel sem tudtak túljárni Leposa eszén.

− Úgy érzem, jól ment a védés, bár ehhez az is kellett, hogy bízzak a csapattársaimban, a blokkokban – magyarázza a KSI kapusa. – Mindjárt a meccs elején, 1-1-es álláskor labdát szereztem, ziccert védtem, és emberhátrányban is hárítottam az ellenfél lövését. Csapatként működtünk elöl és hátul egyaránt, a fiúk hallgattak rám a védekezésben, amivel megkönnyítették a dolgomat. Férfias küzdelem volt.

Serdülőbajnokság

A serdülők bajnokságában már sokkal szorosabb végeredmény született a két, fentebb említett csapat mérkőzésén: a KSI 13-11-es győzelmével gyűjtötte be a három pontot. A nyertes együttesben Schmölcz Norman négy, Hevesi Henrik három gólt szerzett, míg az UVSE-ben Baksa Benedek, illetve Busa Máté vitte a prímet. A harmadik-negyedik helyért még versenyben lévő Debrecen fontos győzelmet aratott hazai medencében a Szentes ellen, amelyet 14-12-re győzött le.

Gyermekbajnokság

Arról, hogy sikerélménye is legyen az UVSE-nek a játéknapon, a gyermekcsapata gondoskodott, amely Aranyi Máté nyolc góljának is köszönhetően 14-13-ra felülmúlta a KSI-t. Az FTC a Szolnokkal, az Eger a Tatabányával küzdött nagyot a három pontért, előbbi mérkőzésen a zöld-fehérek 16-13-ra, utóbbin az egriek 17-15-re nyertek.

FIÚ IFJÚSÁGI BAJNOKSÁG, 15. FORDULÓ
UVSE−KSI 3-13, Kaposvár–BVSC 4-20, FTC–Szolnok 19-4, Debrecen–Szentes 7-13, Vasas–Honvéd 17-8, Tatabánya–Eger 8-13, Szombathely–Szeged 16-10
A bajnokság állása: 1. KSI 42 pont, 2. UVSE 33, 3. Vasas 33, 4. BVSC 33
FIÚ SERDÜLŐBAJNOKSÁG, 15. FORDULÓ
UVSE−KSI 11-13 Kaposvár–BVSC 12-18, FTC–Szolnok 12-5, Debrecen–Szentes 14-12, Vasas–Honvéd 9-6, Tatabánya–Eger 5-17, Szombathely–Szeged 15-14
A bajnokság állása: 1. KSI 42 pont, 2. BVSC 37, 3. Vasas 33, 4. UVSE 30
FIÚ GYERMEKBAJNOKSÁG, 15. FORDULÓ
UVSE−KSI 14-13 Kaposvár–BVSC 4-22, FTC–Szolnok 16-13, Debrecen–Szentes 8-10, Vasas–Honvéd 13-9, Tatabánya–Eger 15-17, Szombathely–Szeged 7-12
A bajnokság állása: 1. BVSC 42 pont, 2. KSI 39, 3. UVSE 30, 4. Vasas 30

Főoldali kép: Dobos Sándor/waterpolo.hu

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS