Haj nélkül is jól ment

Manhercz Krisztián (19) és Zalánki Gergő (21) is góllal mutatkozott be a riói olimpián. A férfi vízilabda-válogatott remek meccsen ikszelt a nagy rivális szerbekkel.

Pusztai Viola Még szerencse, hogy Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő ereje nem a hajában rejlik. A két fiatal pólós kisebb meglepetést okozott, amikor a férfi vízilabda-válogatott a szerbek elleni mérkőzés előtt megjelent a Maria Lenk Uszodában, Manhercz ugyanis egyik napról a másikra punk lett, Zalánkival szemben pedig élt a gyanú: valaki ellopta a haját.

Hogy pontosan mi történt a fiúk hajával, egyelőre homály fedi, de az biztos, hogy azzal együtt nem vesztették el az erejüket és a vagányságukat sem. Nyilván mindketten izgatottan ugrottak medencébe a nagy rivális ellen, mégiscsak először járnak olimpián, sőt, a 21 éves Zalánki egyenesen Rióban debütált a felnőttválogatott tagjaként világversenyen. A 19 éves Manhercz a januári belgrádi Európa-bajnokságon már átesett a tűzkeresztségen.

Zalánki Gergő (balról a harmadik) haja teljesen, Manhercz Krisztiáné (mellett jobbra) félig eltűnt, de az erejük megmaradt

Zalánki Gergő (balról a harmadik) haja teljesen, Manhercz Krisztiáné (mellette jobbra) félig eltűnt, de az erejük megmaradt

Nem állíthatjuk, hogy Benedek Tibor szövetségi kapitány sokáig hagyta volna őket nézelődni a kispadról, hiszen már az első negyedben a vízben bizonyíthattak. Manhercz kezdetben védekezésben vétette észre magát, labdát szerzett, kiválóan blokkolta a világ egyik legjobb pólósának, Filip Filipovicsnak a lövését, majd a második negyed hajrájában azt is megmutatta, milyen remek keze van: távolról bombagólt lőtt.

A felhőtlen öröm sem maradt el.

A következő támadáskor ráadásul gólpasszt adott, éppen Zalánki Gergőnek, aki a jobb szélen úszott be a szerb kapu elé, s közelről megszerezte az első riói találatát. A válogatott egyébként az első két negyedben igazán magyarosan vízilabdázott, a meccs kommentátora, Hajdú B. István meg is jegyezte: „gyanúsan jól játszunk”. Ennek köszönhetően a félidőben 9-6 volt ide.

A harmadik negyed is magyar találattal indult, így négy gólra nőtt az előny, csakhogy a szerbek védekezése a második félidőre feljavult, bejött nekik a kapuscsere, Varga Dánielék támadójátéka pedig visszaesett. Ekkor Zalánki többször is próbálkozott, de az akcióból és az emberelőnyben elengedett lövését is fogta Gojko Pijetlović.

A negyedik negyedben a szerbek már előbb is egyenlíthettek volna, mint tették azt három perccel a meccs vége előtt, csakhogy Manhercz blokkja után a labda a kapufán csattant. Ez után még Vámos Márton góljával visszavette a vezetést a magyar válogatott, de négy másodperccel a  vége előtt ismét egyenlített az ellenfél, így 13-13-ra végződött a két csapat csatája az A csoportban.

A fiatalokra nem lehetett panasz, de higgyék el, csillognak ők még ennél fényesebben is Rióban.

RIO 2016 – FÉRFI VÍZILABDA, CSOPORTMÉRKŐZÉS
Magyarország–Szerbia 13-13 (5-3, 4-3, 2-3, 2-4)
Gólszerzők: Hosnyánszky 3, Varga Dénes 2, Vámos 2, Szivós, Erdélyi, Varga Dániel, Manhercz K., Zalánki, Kis G. illetve Csuk 3, Filipovics 3, Randjelovics, S. Mitrovics, D. Pijetlovics, Mandics, Jaksics, Nikics

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS