Vereség ötméteresekkel

Öt góllal is vezetett, végül ötméteresekkel alulmaradt a horvátokkal szemben a fiú U19-es vízilabda-válogatott az alpheni Európa-bajnokság helyosztóján. A magyar csapat így a hetedik helyért játszik.

Pusztai Viola Az élet megy tovább a hollandiai fiú U19-es vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében történtek után. A magyar csapatnak szombaton ismét medencébe kellett ugrania a horvátok elleni helyosztón. Horkai György szövetségi kapitány csak a lelátóról követhette a fiúk játékát, hiszen az olaszok elleni újrajátszás perceiben piros lappal kiállították, így ezúttal Kis István irányította a válogatottat.

Öttel is vezetett, de ötméteresekkel kikapott a horvátoktól az U19-es fiúválogatott Forrás: waterpolo.hu

Öttel is vezetett, de ötméteresekkel kikapott a horvátoktól az U19-es fiúválogatott  •  Forrás: waterpolo.hu

A magyar csapat az első negyedben állva hagyta ellenfelét: 2-2 után folyamatosan növelte az előnyt, a második negyedben már 7-2-re is vezetett, a félidőben 7-3 állt az eredményjelzőn. A fiúk a jelek szerint túlléptek az olaszok elleni botrányos meccsen és képesek maximálisan a következő feladatra koncentrálni – konstatálhattuk.

A folytatás azonban már nem erről árulkodott. Azaz remekül, magyar góllal kezdődött a harmadik negyed, de utána a horvátok percei következtek, és az utolsó játékrész előtt már csak kettővel vezettek Nagy Ádámék.

Bár a horvátok feljöttek egyre, Manhercz Krisztián újra növelte az előnyt, míg Vogel Soma emberhátrányban védett. De aztán kimaradt két emberelőny is, miközben a vetélytárs ismét egyre zárkózott, ráadásul az utolsó fél percben fórt kapott. Három másodperc volt vissza a végső dudaszóig, amikor jött az egyenlítés, így a rendes játékidő 9-9-cel zárult.

Valahogy ezzel kellett volna folytatódnia az olaszok elleni negyeddöntőnek is: ötméteresekkel. De ezen már kár keseregni…

A horvátok kezdték a lövést, az első párban nem hibázott egyik fél sem, a másodikban Vogel Soma védett. Hiába, mert Szatmári Kristóf kihagyta, de persze nem veszett még el semmi. A következő két körben mindenki bedobta az ötöst, az ötödikben azonban csak Pejkovic. Manhercz kimaradt lövése a horvátok 13-12-es győzelmét jelentette, no, meg azt, hogy a magyar csapat a hetedik helyért játszik az Európa-bajnokságon.

Horkai György a mérkőzés után a szövetség honlapján hosszasan értékelt:

– Három negyedig nagyon szépen játszottunk, okosan, jól ment a védekezés is. Aztán a harmadik negyed utolsó harminc másodpercében nagy hibát követtünk el: nálunk volt a labda, de rossz passz jött centerbe, ami után elveszítettük, és egy másodperccel a vége előtt a horvátok gólt lőttek. Kettő volt az előnyünk a negyedik negyed előtt, a végén még vezettünk, amikor kaptunk két fórt, de az egyiket elhibáztuk, kiesett a labda a kézből. Három másodperccel a vége előtt emberhátrányba kerültünk, nem tudom, hogy az ítélet mennyiben volt jogos, de mindegy is, nyilván rá kellett volna ugrani a horvát játékosra. Az ötméteresekben mindig benne van, hogy az ember kihagyja. Mi rontottuk el a meccset, de látni kell, hogy a játékosok fejben nagyon elfáradtak. Nagyon megviselte őket az, ami az előzőleg történt, még ma is beszélgettek róla, meg még fognak is. Az uszodába érve kérdezgették őket, folyamatosan téma az olaszok elleni meccs. Övön aluli ütés volt, ami sokáig fáj, és amikor a mai meccsen feljött az ellenfél egy gólra, vagy amikor lőni kellett az ötösöket, az érzések tudat alatt is előjöttek. Sajnálom a gyerekeket, akiknek tényleg nehéz elmagyarázni, mi miért történik.

FIÚ U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ALPHEN (HOLLANDIA)
Csoportmérkőzések:
Magyarország–Málta 22-5 (6-3, 8-0, 3-2, 5-0)
A magyar gólszerzők: Manhercz K. 6, Vadovics V. 3, Szatmári 3, Lukács 3, Nagy 2, Teleki 2, Biros B., Burián, Simon
Magyarország–Görögország 10-8 (4-2, 3-3, 2-0, 1-3)
A magyar gólszerzők: Nagy Á. 3, Burián 2, Manhercz K. 2, Szatmári, Biros B., Teleki
Magyarország–Montenegró 10-7 (2-2, 2-2, 3–2, 3-1)
Gólszerzők: Manhercz K. 3, Vadovics V. 2, Nagy Á., Szatmári K., Simon H., Burián G., Csacsovszky E., ill. Saveljics 2, Moskov 2, Spaics, Gardasevics, Radovics
A D csoport végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Görögország 6 pont, 3. Montenegró 3 pont, 4. Málta 0 pont
Negyeddöntő:  Magyarország–Olaszország 10-13 (3-5, 2-4, 2-1, 3-3)
Az 5-8. helyért: Magyarország-Horvátország 9-9, ötméteresekkel 12-13 (4-2, 3-1, 1-3, 1-3, ötméteresek: 3-4)
Gólszerzők: Szatmári 3, Manhercz K. 3, Nagy Á. 2, Teleki, illetve Zovic 3, Pejkovic 2, Herceg, Biljaka, Lazic, Buric
Szeptember 18, vasárnap: A 7. helyért: Magyarország–Hollandia/Görögország 13.00

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS