Berkes Ferenc ismét 2700 pont fölé készül

A sok szépet és jót megért Magyar Sakkszövetség jelenleg romjaiban hever. Az irodát két önkéntes tartja egyenesben, központi elképzelések, irányelvek megszűntek. Ilyen alaphelyzetben többszörösen jól jön egy-egy jó hír, amely felvillanyozhatja a sakkozókat és népes szurkolótáborukat egyaránt. Konkrétan a nagy szkopjei tornára gondolok, ahol a 20. alkalommal megrendezett egyéni Európa-bajnokságon 365 részvevő között Berkes Ferenc az igen előkelő 5. helyet harcolta ki. A Kecskeméten élő nemzetközi nagymesterrel beszélgetett a jochapress.hu.

Berkes Ferenc (fotó: sakkblog)

– Holtversenyben a 3-11. helyen kötöttem ki. Végül is az a lényeg, hogy az első húsz helyen végzők elindulhatnak szeptemberben, a szibériai Hanti-Manszijszkban esedékes, 128 fővel induló világbajnoki előversenyre, ahova nekem és Gledura Benjaminnak is sikerült kijutnunk – erősítette meg a 11 fordulós, svájci rendszerben lebonyolított torna legfontosabb hozadékát a 33 éves Berkes Ferenc. – Ezt a lehetőséget nagyon szerettem volna megragadni és ennek megfelelően nagyon örülök is, hogy sikerült kiharcolnom a szeptemberi indulás jogát.

– Amikor valaki immár sok éve a nemzetközi nagymesterek elitjében sakkozik, óhatatlan a kérdés: kiknek és mit köszönhet a felfelé vezetett úton?

– Hatéves voltam, amikor Madaras községben először sakkoztam. Két évvel később a zuglói Mogyoródi úti kollégiumban lebonyolított korosztályos bajnokságon már a tízévesek között játszottam. Bartha Sándor tanár úr hétévesen kezdett el velem foglalkozni. Tőle is sokat kaptam, s ez a tendencia csak erősödött, amikor tízéves koromban Mészáros Gyula nemzetközi sakkmester vett pártfogásába. Egyébként 14 évesen lettem a Paks csapatának a tagja.

– Sorra nyerte a korosztályos Európa-bajnokságokat, majd tizennyolc évesen ifjúsági világbajnok lett.

– Mészáros Gyuláról még kell szólnom azt előrebocsátva, hogy elég nyakas fiú voltam. Azt viszont nagyon tetszett nekem, hogy ő mindig speciális utakat keresett, s ezen kutakodásai során zseniális meglátásai voltak.

– Húszéves korában átmenetileg hullámvölgybe került.

– Egyszerűen „besokalltam” a sakkozást illetően, fél évig látni sem akartam a figurákat.  Levelező tagozaton leérettségiztem, majd tanulmányaimat folytatva, az Eötvös József  Főiskolán gazdálkodási menedzser szakon diplomáztam. Meggyőződésem ugyanis, hogy a sakk mellett bizonyos tanulmányokat is el lehet végezni.

– Eddigi legjobb éve a 2011-es volt, amikor 2708 Élő-pontjával komoly szakmai rangot szerzett magának. Ezen a szinten is lehet valakinek edzője?

Berkes Ferenc és Portisch Lajos (fotó: jochapress.hu)

– Pakson Csom István és Hazai László egy ideig sokat segített nekem, de amikor az ember 2600 Élő-pont fölé tud kerülni, az a hagyományos edző-tanítvány kapcsolat nem működik többé. Egy ideig Portisch Lajossal dolgoztam együtt, Lékó Péter és közöttem is volt együttműködés, ami azután elmaradt. Az utóbbi években olyan sakkozókkal elemzünk közösen, s tartunk rövidebb edzőtáborokat is, akikkel egyaránt megvan az emberi és a szakmai összhang. Nagyon jól megértjük egymást például a román Constantin Lupulescuval, miként a bácskai, magyar nemzetiségű, Szlovéniában élő Márkus Róberttel is termékeny az együttműködésem.

– A sakkozóknak általában vannak példaképeik. Berkes Ferencnek is?

                                           Viktor Korcsnoj (fotó: jochapress.hu)  

– Nálam első helyen az orosz, fehérorosz, majd izraeli színekben versenyző Borisz Gelfand áll, akinek általános felkészültsége, objektivitása és küzdőképessége egyaránt kiemelkedő.  Az oroszból lett svájci, Viktor Korcsnoj is a sakk egyik óriása volt fénykorában; én már csak a hanyatló ágon kerülhettem vele szembe, s így lehet ellene 50 százalékos a mérlegem. És feltétlenül meg kell említenem a korábbi világbajnokot, Vaszilij Szmiszlovot, akinek logikája, harmonikus játékvezetése és végjáték technikája ugyancsak elbűvölő volt számomra.

– Ön házas, és van két kisgyermeke is.

– Igen és ennek is nagyon örülök. A feleségem utolsó éves joghallgató Szegeden. Közben nevelhetjük az ötéves Arankát és a négy esztendős Ferikét. Ez is megoldható.

– Mit hozhat a jövő? Mit remél a szeptemberben esedékes világbajnoki selejtezőtől?

– Természetesen ha már kijutottam, szeretnék minél messzebbre jutni, tehát legalább a legjobb 64 vagy 32 játékos közé bekerülni. Ami párhuzamosan motivál: szeretnék visszakerülni a 2700 pont felettiek szűkebb körű táborába. Ami pedig a norvég világbajnok, Magnus Carlsen majdani kihívójának kilétét illeti, szerintem többek között az idei Eb-győztes, az orosz Vladiszlav Artyemjev és a filippínóból lett amerikai, Wesley So mindenképpen komoly eséllyel pályázik erre a szerepre.

(jochapress / Jocha Károly)